DruštvoVesti

Održan Nemanjin Svetopetrovsko-deževski sabor u Rasu

Nemanjin Svetopetrovsko-deževski sabor počeo je svetom arhijerejskom liturgijom koju je služio Mitropolit Raško-prizrenski Teodosije sa sveštenstvom i sveštenomonaštvom. Kao i prethodnih, i ove godine, vernici su se podsetili na značaj Petrove crkve, najstarijeg pravoslavnog hrama u Srbiji iz devetog veka, sedište drevne Raške episkopije.

“Petrova crkva je drevno saborno mesto i praktično to saborovanje koje je bilo još u 12. vreku za vreme Stefana Nemanje obnovljeno je time što je još pre 20. godina započeto redovno bogosluženje ovde jer je pre toga crkva jedan duži  period bila zapuštena”, kazao je za Radio televiziju Novi Pazar sveštenik protojerej stavrofor Tomislav Milenković.


“Ove godine  zbog vremenskih uslova sabor je ograničen samo na bogoslužbeni deo što je svakako  centralni i najvožniji deo ovog događaja, a inače praktikujemo da organizijemo i bogat kulturno-zabavni program. Svetu arhijerejsku liturgiju služio je, njegovo preosveštenstvo Mitropolit Raško-prezrenski Teodosije sa sveštenstvom i sveštenomonaštvom naše eparhije, a imali smo i gosta iz Rusije, iz Krasnodarska koji je podario za bogoslužbenu upotrebu jedan putir, to je velika čaša koja se koristi za liturgiju, tako da je to bila zaista izuzetna čast, a poklonio je i jedan krst Petrovoj crkvi. Uglavnom, svi smo tu, Bogu hvala, da se zajednički molimo Bogu za sve ono što treba čovek jedan u životu da ima a to je pre svega ljubav”, naglasio je sveštenik Milenković.

Slobodan Nedeljković ispred Udruženja prijatelja Petrove crkve u Rasu kaže da su ovakve manifestacije veoma bitne za očuvanje srpske tradicije, običaja, kulture pa i istorije.

“Za našu srpsku zajednicu mnogo je bitno očuvanje ovakvih sabora, odnosno događaja. Mi se ovde, kao i na današnji dan, okupljamo i na Badnje veče, Božić i Vaskrs i tako pokazujemo mlađim generacijama da čuvaju svoju kulturnu baštinu, običaje i tradiciju”, kazao je Nedeljković.

Nemanjin Svetopetrovsko-deževski sabor kod Petrove crkve svake godine okuplja sve veći broj vernika. Saboru prisustvuju vernici i iz drugih mesta, grdova pa i država. Ono što je najvažnije jeste, da iz godine u godinu veliki broj mladih dolazi na sabor, pre svega prisustvuje liturgiji koja je, kako je naglasio protojerej stavrofor otac Tomislav Milenković i centralni deo ovog događaja.

Iva Milović i Sara Piper kažu da svake godine dolaze na Nemanjin Svetopetrovsko-deževski sabor i izražavaju želju da se on nastavi  i traje i ostane u nasleđe narednim generacijama.

Glavna poruka njegovog preosveštenstva Teodosija bila je da nastavimo sa onim što nas Gospod uči i naši sveti, a to je  da imamo ljubav, ne samo prema svojim bližnjima nego i ljubav prema svim ljudima sa kojima živimo. Naglasio je da pravoslavni narod to mož jer je to narod Hristov, jer je kršten  i zadojen Hristovom ljubavlju.

Biljana Veljović

Podeli