Društvo

Zaustavljena devastacija starih kamenih nišana u Novom Pazaru

Gradska čistoća, u saradnji s novopazarskim  i Muzejom iz Sarajeva, pokrenula je akciju sprječavanja daljeg propadanja i devastacije starih kamenih nišana na gradskim grobljima u Novom Pazaru. Ovi spomenici, od kojih mnogi potječu iz 18. vijeka, bili su znatno oštećeni, oboreni ili prekriveni gustim raslinjem. Njihova vrijednost ogleda se u historijskom značaju jer čuvaju sjećanja na važne ličnosti iz prošlosti.

Direktor Gradske čistoće Faruk Suljević istakao je da je projekat usmjeren na čišćenje spomenika od vegetacije, 3D mapiranje i georeferenciranje, uz podršku inženjera iz Zavoda za urbanizam. „Naš cilj je da se svaki spomenik očisti i zaštiti, kako bi bio trajno sačuvan,“ izjavio je Suljević.

Arheolog Mustafa Baltić, angažovan u svim vodećim projektima očuvanja kulturne baštine, od pronalaska Kule Džephane do zaštite starih nišana, naglasio je značaj ovih spomenika. „Mnogi od ovih nišana, iako zaboravljeni, imaju ogromnu historijsku vrijednost. Prekriveni su slojevima vegetacije i lišajeva, a naš zadatak je da očuvamo njihovu važnost i vratimo im dostojanstvo,“ rekao je Baltić.

Adnan Muftarević iz Muzeja Sarajeva, koji  dugi niz godina radi na konzervaciji i arheološkoj zaštiti u BiH, ističe da će njihovo iskustvo biti od velike koristi u Novom Pazaru. Stanje nišana ocijenjeno je kao ,,vrlo loše., ali uz kvalitetan rad, smatra,  sve se može ispraviti, što je već vidljivo na terenu.

Ova ideja nije nova – inicijativu je pokrenuo gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac, koji je usmjerio njenu realizaciju u pravom smjeru. Umrežavanje institucija na lokalnom i regionalnom nivou uvijek donosi kvalitetne rezultate, a ovaj projekat to potvrđuje. U realizaciju su, pored Gradske čistoće i Elmira Habibovića, direktora Muzeja Ras, te arheologa iz Sarajeva, uključeni i svi građani Novog Pazara.

Galib G!cić

Podeli