DruštvoVesti

Problem ujeda buva u Selakovcu još nije rešen

Stanovnici nekoliko ulica iz naselja Selakovac imali su velikih i ozbiljnih problema jedan duži vremenski period sa ujedima buva koji još uvek nije rešen. Stanovnici su u početku sami pokušavali na razne načine da se zaštite ali bezuspešno. Na kraju su odlučili da slučaj prijave Zavodu za javno zdravlje Novi Pazar koji je odmah nakon prijave reagovao.

 

“Po prijavi jednog stanovnika iz Dubrovačke ulice koji je došao kod nas i obavestio nas  da se radi o nekim buvama koje ujedaju građane i pokazao nam slike kako to izgleda, mi smo odmah reagovali . Poslali smo na teren epidemiologa doktora Safeta Ganića. Kada se vratio sa terena  ja sam se malo, moram da priznam uplašio,  jer je bio ceo ispecan. Imao je preko 50 uboda, morao je da primi i određenu zaštitu. Na samom terenu je napravio  izveštaj, a mi smo obavestili sve nadležne institucije, inspekcijske  službe, sanitarnu inspekciju, veterinarsku inspekciju, upravu grada Novog Pazara, gradonačelnika Nihata Biševca kao i našu krovnu instituciju Batut”, rekao je za Radio televiziju Novi Pazar direktor novopazarskog Zavoda ua javno zdravlje, doktor Šefadil Spahić.

 

Doktor Spahić je rekao da da se u tom trenutku nije znalo o kojim buvama je reč i da su bile nepoznete.,Tako da smo sve institucije obavestili da se radi o guvama koje su nama nepoznate, ali da je postojala sumnja da se radi o stenicama.

“Sutradan, zahvaljujući Sanitarnoj inspekciji i sastanku koji smo telefonski  organizovali sa upravom grada Novog Pazara, dogovorili smo se da je potrebno da dođu stručne ekipe Veterinarskog istituta iz Kraljeva da vide o čemu se radi. Oni su došli, bili na terenu, došli u Zavod za javno zdravlje  i obavestili  me da je najverovatnije reč o psećim buvama. Predložili su određene mere, a jedan od zaključaka je bio da stanovništvu Grada Novog Pazara, kao i svim drugim stavnicima, treba  pružiti stručnu pomoć”, kazao je doktor Spahić.
Ono što se sada čeka, prema rečima doktora Šefadila Spahića jetse informacija o čemu se zaista tu radi, i da bi trebalo na terenu izvršiti  dezinfekciju, odnosno dezinsekciju,
bolje rečeno ako se radi o insektima, ako treba i deratizaciju.

“Međutim, te poslove treba da odradi neka stručna ekipa, treba da odradi neka stručna institucija. Nadležni Veterinarski institut aj zavod ima i ekipu koja vrši uništavanje tih insekata. Ono što je karakteristika da mi kao Zavod za javno zravlje nismo kadrovski sposobni jer to je jedan veliki teren gde to rade određeni specijalizovani stručnjaci, ne službe nego instituti za uništavanje tako velikog broja insekata. U svakom slučaju mi pratimo sve te parametre, ali pozivam i sve druge institucije da, što se tiče ovog problema, uzmu svoje učešće kako bismo rešili problem na najadekvatniji način”, dodao je doktor Spahić.

Doktor Spahić kaže da sami ujedi ovih buva nisu nimalo prijatni ni za decu ni odrasle jer pored toga što su bolni, javljaju se i alergijske reakcije.

“To je zaista neprijatna situacija, ali ono što me je začudilo je da su ovi građani u problemu od maja meseca  i da su oni pokušavali da na neki svoj način to reše, u smislu da su angažovali neke privatne institucije koje su dolazile, radile, a koje su, kako sam nezvanično čuo iz Vrnjačke Banje. Mi kao Zavod za javno zdravlje smo dužni da pratimo zdravstveno stanje stanovništva i bilo što da se desi, mi smo dužni da reagujemo u smislu da predložimo svim institucijama relevantnim na koji način da se taj problem reši. Ono što moram  da kažem, to je da i od građana, i od lokalne samoprave, i od svih drugih institucija, kada se javi neki sličan problem, onda se nekako očekuje da ga  rešimo mi. Napominjem da mi imamo samo  savetodavnu ulogu, i mi smo ti koji koordiniramo u radu svim drugim relevantnim institucijama”, naglasio je doktor Šefadil Spahić.

Spahić je naglasio da ova zdravstvena ustanova nema snagu, a ni mogućnosti da neke problem reši. “Mi samo ukazujemo na problem i dajemo predlog na koji način da se oni reše”, dodaje Spahić.


Direktor novopazarskog Zavoda za javno zdravlje doktor Šefadil Spahić  apelovao je na sve građane koji su bili izloženi ujedima psećih buva i koji imaju bilo kakve poteškoće treba da se jave svom izabranom lekaru, treba da posebno decu koja u datoj situaciji mogu biti ugrožena  povedu kod pedijatara i da na svoju ruku ne koriste ništa od lekova. Još jednom pozivam  sve  relevantne institucije koje imaju snagu zakonske regulative da na svoj način  odrade ono šta je do njih kako bi se problem što pre rešio”, kazao je doktorr Spahić.

Kako je već  rekao, predstavnici Veterinarskog instituta iz Kaljeva su uzeli uzorke, napravili zapisnik zatečenog stanja na terenu, i ono što je preostalo jeste da treba da sačine zvaničan i kompletan izveštaj koji će poslati lokalnoj samoupravi nakon čega se čekaju predlozi mera koje treba preduzeti za reševanje ovog problema.

Biljana Veljović

 

 

Podeli