DruštvoVesti

Slavica Đukić Dejanović posetila novopazarske škole

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović danas je povodom početka nove školske godine posetila  novopazarske osnovne i srednje škole. Tokom svoje posete sastala se i sa gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem i njegovim saradnicima kao i svim direktorima škola gde su razgovarali o planovima i izazovimna koji očekuju obrazovni sistem u ovoj godini.

“Naš cilj je da obezbedimo kvalitetno obrazovanje za svu decu, a posete školama su prilika da čujemo direktno od direktora i učitelja o njihovim potrebama i izazovima”, kazala je ministarka Đukić Dejanović.

“Danas je izuzetno značajan dan za čitavu našu zemlju, a posebno za 64.000 prvaka koliko njih počinje da ulazi u jednoobrazovni sistem i za koje je danas prvi put zazvonilo školsko zvono. Rekla bih da u Srbiji 508.000 osnovaca i 240.000 srednjoškolaca, njihovi roditelji, njihovi nastavnici, svi mi, zaista imamo jedan dan odgovorlosti, uzbuđenja, jedan dan prosto koji nam je važan zbog toga što budućnost naše države i ove regije zavisi od onih koji se sada školuju. Dolazak mojih saradnika iz ministarstva i saradnja sa rukovodstvom Novog Pazara, grada Novog Pazara, je zapravo samo produžetak ranije započetih aktivnosti i na nekim drugim mestima na kojima sam lično bila, ali ono što nam je danas zaista posebno važno, to je da sam imala prilike u obilasku ove seoske škole Đura Jakšić, da vidim kako zapravo entuzijazam direktora, kolektiva, podraška pojedinica lokalne samouprave, odnosno Grada Novog Pazara može stvoriti uslove za obrazovanje, vaspitanje i sigurnost i bezbeznost dece
u seoskoj sredini na način koji apsolutno može parirati onima u velikim gradovima”, kazala je ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović.


“Dakle, znanje, vaspitanje, bezbednost, kultura, smisao za dialog, poštovanje različitosti, negovanje vrednosti dece kroz sistem u kome naša deca uče u ovakvim sredinama daje mogućnost i djačkom parlamentu i nastavnicima, i roditeljima da budu na kraju ove školske godine ponosni, i ja sam upravo to i poželala učenicima ove škole”, dodala je Đukić Dejanović.
Ministarka Đukić Dejanović je razgovarala sa učenicama OŠ” Đura Jakšić” iz Trnave.Oni  su izrazili želju da bi voleli da imaju fiskulturnu salu.

“Učenički parlament je ovde vrlo trezveno postavio zahtev. Drago nam je ministarka što ste prvi radni dan u ovoj godini sa nama, ali mi imamo jedno pitanje i prosto ja sam dala obećanje. Mi svake godine u novembru mesecu imamo konkurs praktično gde treba škole sa pripremljenim projektima i dokumentacijom da apliciraju, odnosno da konkurišu. Ja sam ih naučila šta treba da urade i obećala da ću se založiti, da se njihova želja ostvari, jer znate u zdravom telu – zdrav duh, pa to su govorili naši stari. Dakle, to je nešto što svi poštujemo”, rekla je ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović.


“Deca ovde imaju dara i za muziku, i za sport, i za međupredmetne aktivnosti i sjajna su u pojedinim predmetima. Prema tome te njihove darove moramo poštovati. Moramo posebno uvažiti onu decu kojima je posebno pažnja potrebna svih nas i moramo brinuti i o njima i ulagati u njih. Dakle, taj manji broj učenika o kojima smo razgovarali omogućava taj jedan individualni pristup da nastavnik ili učitelj kad uđe u razred, vidi dete kome treba posvetiti neku posebnu pažnju da bi pravilo krupne korake i uklapalo se u ciljeve, programe i talente koje  ima i da bi to sve bilo iskoristeno”, dodala je Slavica Đukić Dejanović.
Ministarka Đukić Dejanović govorila je i o bezbednosti učenika.


“Bezbednost je pitanje svih građana naše zemlje, dakle ne samo roditelja. Preko 2000 policajaca je angažovano na pitanju bezbednosti, ali to neće biti policajci koji će samo štititi bezbednost tako što će osmotriti okolinu. To će biti ljudi koji će sa decom biti drugari. Razgovaraće o rizičnim ponašanjima, edukovaće ih kako da prepoznaju i na koji način da štite i sebe i svoje drugare, kome da se obrate ako procene da ima nekih problema koji mogu imati nepoželjeni ishod. Dakle, pitanje bezbednosti je i pitanje roditelja. Agencija za bezbednost je savetovala da roditelji posebno prvake odvedu do škole, da im pokažu najbliži put od bezbednosti u saobraćaju do bezbednosti kada su u pitanju moderne tehnologije, jer sajber kriminal je nešto što je takođe aktuelno. Imaćemo mnogo više edukacija, znanja i dece i roditelja i nastavnika u ovoj školskoj godini”, naglasila je Đukić Dejanović.

Gradonačelnik Nihat Biševac istakao je važnost saradnje između lokalne samouprave i Ministarstva prosvete. “Samo zajedničkim radom možemo osigurati bolju budućnost za našu decu. Ove posete su ključne  za razumevanje stvarnog stanja u školama”, kazao je Biševac.

“Trenutno je  u završnoj fazi  projekat za školu u Šutenovcu. Kada izvadimo dozvole  sigurno ćemo gledati da apliciramo da se krene sa rekonstrukcijom i izgradnjom obdaništa kod SUP-a. Znamo da je ova godina bila rekordna što se tiče ulaganja u obrazovanje od Ministarstva prosvete i Vlade Republike Srbije.  Mi očekujemo za nekoliko dana otvaranje  vrtića “Naše dete” u Ćukovcu. Sutra  će biti otvorana potpuno rekonstruisana sportska hala u OŠ “Desanka Maksimović”, gde vrednost za ovaj objekat prelazi  7 miliona eura.

Gledamo da ulažemo podjednako kako u gradske tako i u seoske škole. Upravo je primer  škola “Đura Jakšić”,  i cilj nam je da stvorimo jednake uslove za naše učenike koji žive i u gradu i na seoskom području. Sigurno ova ulaganja doprinose rešavanju, ublažavanju problema koji postoje jer malo je gradova gde se upisalo više đaka prvaka i upravo dolazak ministarke Slavice Đukić Dijanović pokazuje da poklanja pažnju   Novom Pazaru i našem kraju, tako da ćemo sigurno zajedno uz pomoć ministarstva, Vlade Republike Srbije  rešavati te probleme u narednom periodu, sigurno na zadovoljstvo pre svega naših najmlađih  sugrađana, jer želimo da imaju što bolje uslove za obrazovanje, a sigurno oni to pokazuju svojim rezultatima na takmičenjima koje ostvaruju kako u regionalnim i republičkim, tako i na svetskim”, kazao je gradonačelnik Nihat Biševac.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović u okviru danšnje posete Novom Pazaru, posetila je i Bošnjačko nacionalno vijeće.

Biljana Veljović

 

Podeli