DruštvoVesti

Morbile još uvek haraju Novim Pazarom

Morbile u Novom Pazaru još uvek ne jenjavaju. Prema podacima novopazarskog Zavoda za javno zdravlje, poslednji presek pokazuje da su od 200 prijavljenih slučajeva, kod 120 lica, mahom dece, potvrđene su morbile. Pedijatri i dalje apeluju na roditelje da vancinišu svoju decu kao bi se izbegla epidemija širih razmera i sprečila pojava težih zdravstvenih komplikacija pa čak i smrtnih ishoda do kojih ova opasna bolest može da dovede.

“Trenutna epidemiološka situacija je očekivana u odnosu na sve ono što se dešavalo ranije. Mi smo još pre osam godina, od kad smo formirani kao Zavod za javno zdravlje, na ovaj problem upozoravali iz razloga što je na godišnjem nivou, što se tiče obuhvata vakcinacijom, taj postotak vakcinisane dece bio između 35 i 60%. Jedan veliki broj dece je nevakcinisan. Nema kolektivnog imuniteta i čekalo se samo da se pojavi virus i on se pojavio”, kazao je direktor novopazarskog ZZJZ doktor Šefadil Spahić.

“Znajući da se ova bolest vrlo brzo širi, mi smo 17. maja, kada su bila tri povezana slučaja, proglasili epidemiju, svesni da će doći do pogoršanja situacije u smislu da će se pojaviti malo veći broj obolele dece. To se i desilo. Na današnji dan presekom je utvrđeno 200 prijava sa simptomima koji ukazuju na morbile, a kod njih 120 je dokazana bolest. Uglavnom se radi o deci i to koja nisu vakcinisana”, dodao je doktor Spahić.

Od ove zarazne bolesti najčešće obolevaju deca starosne dobi od jedne do četiri godine. Ono što je dobro je to što su  deca sa blažnom kliničkom slikom. Nema  dece koja su hospitalizovana i nema nekih značajnih komplikacija. Ima i par sporadičnih slučajeva obolelih koji imaju između 40 i 41. godinu. To su osobe kod kojih je nejasan vakcinalni status.

“Šta očekivati u narednom periodu znajući da je ovo jako kontagiozna bolest? Znači ako imamo 100 osoba koje su u kontaktu s ovim virusom, 98 će oboleti. Polazeći od te činjenice, onda treba očekivati da će biti još obolele dece”, dodao je dr Spahić.

“Ono što je savet nas kao struke, a mi to ponavljamo odavno, da je jedina dobra zaštita vakcinacija. Zato još jednom upućujemo poziv roditeljima  da vakcinišu svoju decu jer su vakcine su bezbedne”, naglašava direktor novopazarskog ZZJZ doktor Šefadil Spahić.

Biljana Veljović

Podeli