KulturaVesti

Otvorena izložba kaligrafije “Blago sa istoka” Aleksandra Stankovića

U Muzeju Ras u Novom Pazaru otvorena je izložba kaligrafije pod nazivom “Blago sa istoka”, autora Aleksandra Stankovića. Ova izložba donosi unikatne radove iz oblasti arapske, srpske i ćirilične kaligrafije.

Aleksandar Stanković, koji se kaligrafijom bavi više od 30 godina, poznat je po svojoj ljubavi prema arapskom jeziku i kulturi, ali i po talentu za prenošenje ove umjetnosti na srpsko pismo. Iako samouk, postigao je visok nivo stručnosti, zahvaljujući upornom radu i konstantnom usavršavanju.

Istoričarka umetnosti, Svetlana Čeković, istakla je značaj Stankovićevog rada, naglašavajući njegovu jedinstvenu poziciju u širem regionu.

“Stanković je u našoj sredini jedini umetnik koji se bavi arapskom kaligrafijom, a svoje radove često obogaćuje citatima arapskih mislilaca koje prevodi na ćirilicu ili latinicu. Njegov uspeh je tim veći jer je sve ovo postigao bez formalnog obrazovanja u oblasti kaligrafije,” rekla je Čeković na otvaranju izložbe.

Kroz 30 godina rada, Stanković je izlagao svoje radove širom Srbije, Bosne i Hercegovine, ali i na internacionalnoj sceni, u zemljama poput Libije i Egipta, gdje je dobio brojna priznanja. Njegovi radovi su od večeras, pa u naredne dve nedelje dostupni i novopazarskoj publici.

Podeli