DruštvoPoslednje

Kupujem za ajvar, vidim pečenjake i već se brinem za drva – ljeto polako završava

Sa prvom kišom i vjetrom, sezona pripreme zimnice polako počinje. Na novopazarskoj pijaci, bogata ponuda paprike i paradajza privlači kupce, koji vjeruju da je ovaj rani rod, iako skuplji, bolji izbor za zimnicu od kasnijih. Građani su već počeli pripremati ajvar, kiseljenje i druge specijalitete.

“Cijene su ove godine prilično prihvatljive. Paprika je skuplja nego ranije, ali kvalitet opravdava cijenu. Kupujem samo na pijaci, jer ajvar iz marketa ne može se porediti. Ne samo da je skuplji, već se i brzo pokvari, čak se desi da se uhvati plijesan za par dana,” kaže jedan od kupaca dok pažljivo bira paprike za svoju zimnicu.

Pečenjaci, tikve i bunde već su našli svoje mjesto na tezgama.

“Kada vidim bunde i pečenjake na pijaci, znam da počinje jesen. Kupim pečenjak, a već se brinem za drva koja trebam nabaviti. Neka potraje lijepo vrijeme još malo, barem,”

Prodavci na pijaci potvrđuju povećano interesovanje za zimnicu i napominju da su cijene prilagođene, ali da kvalitet ostaje prioritet. “Ljudi traže kvalitetnu papriku, i spremni su platiti nešto više. Zimnica je ovdje tradicija, i mnogima je važno imati domaće proizvode koji će ih podsjećati na porodicu i djetinjstvo,” objašnjava za RTVNP jedan od dugogodišnjih prodavaca.

Kako sezona pripreme zimnice bude napredovala, očekuje se da će interesovanje za domaće proizvode ostati visoko, dok će police u domaćinstvima širom Novog Pazara biti ispunjene teglama punim ajvara, kiselih krastavaca i drugih tradicionalnih delikatesa.

G!cić

 

Podeli