Kultura

Islamska epigrafika Sandžaka u novoj knjizi Nesipa Pepića

Iz štampe je izašla knjiga  Islamska epigrafika Sandžaka u svjetlu nišana, autora Nesipa Pepića, koju je objavio Centar za nauku, kulturu i umjetnost „Salih Gašević“. Ova knjiga predstavlja važan doprinos očuvanju materijalne kulturne baštine Sandžaka, fokusirajući se na islamske nišane koji su često zanemareni i nedovoljno istraženi.

Autor knjige, Nesip Pepić, naglašava da je inspiracija za pisanje ove studije proizašla iz potrebe da se skrene pažnja na vrijedne spomenike islamske baštine u Sandžaku, koji su često prepušteni zubu vremena. “Ti spomenici, često neistraženi ili površno istraženi, polahko nestaju, ne odolijevajući vremenu,” ističe Pepić.

Recenzent knjige, dr. Sedad Bešlija, napominje da se rijetko posvećuje pažnja obnovi i restauraciji starih mezarova, koji su nerijetko zapušteni i oštećeni, zarasli u grmlje i šume. “Ovakva istraživanja su od izuzetnog značaja jer doprinose očuvanju materijalne kulturne baštine naših krajeva,” dodaje dr. Bešlija. Posebno ističe vrijednost ove knjige u oživljavanju historijskih disciplina poput epigrafike i paleografije, čime se nastavlja tradicija naučnog istraživanja koju su započeli istaknuti pregaoci poput Mehmeda Mujezinovića.

Knjiga obuhvata natpise sa 138 nišana koji se nalaze na području Novog Pazara, Tutina, Sjenice, Nove Varoši, Prijepolja, Priboja, Pljevalja, Bijelog Polja i Rožaja. Natpisi su transkribovani i prevedeni s osmansko-turskog jezika na bosanski jezik, a svaki nišan je detaljno prikazan na posebnoj stranici, koja sadrži njegovu fotografiju, tekst natpisa na osmanskom jeziku, transkripciju i prijevod.

Objavljivanje ove značajne studije sufinansirali su Bošnjačko nacionalno vijeće u Republici Srbiji i Bošnjaci iz Bosne, Sandžaka i dijaspore, prepoznajući njen značaj za očuvanje kulturnog nasljeđa ovog regiona.

G!cić

Podeli