KulturaPoslednje

Intervju s Tigrinom Kačarom o festivalu Dan zauvek u Novom Pazaru

Festival “Dan zauvek,” koji se ove godine po drugi put održava u Novom Pazaru, ujedno slavi svoje jedanaesto izdanje. Započevši u Raški, Festival je brzo izrastao u manifestaciju koja okuplja mlade talente i afirmisanr umjetnike iz regiona. Tigrin Kačar, jedan od organizatora Festivala, podijelio je s nama detalje o razvoju i značaju Festivala, kao i o njegovom doprinosu kulturnoj sceni Novog Pazara.

**Festival “Dan zauvek” po drugi put se održava u Novom Pazaru, a ukupno jedanaesti put. Kako je došlo do preseljenja Festivala iz Raške u Novi Pazar ?**

Festival “Dan zauvek” započeo je u Raški, gdje smo organizovali prvih devet izdanja. Prošle godine smo odlučili da Festival preselimo u Novi Pazar, što se pokazalo kao prirodan korak, s obzirom na bogatu kulturnu tradiciju ovog grada. Novi Pazar je odavno poznat kao centar kulture i umjetnosti, a domaćinstvo Festivala u ovom gradu donijelo je novu energiju, veće interesovanje publike i širu platformu za mlade talente.

**Festival će se održati 23. i 24. augusta. Možete li nam reći više o programu i izvođačima koji će nastupiti tokom ove dvije večeri?**

Festival će trajati dvije večeri, 23. i 24. augusta,  u petak i subotu. Prve večeri imat ćemo četiri grupe učesnika. Program će otvoriti Aritmix band iz Novog Pazara, zatim će nastupiti bend Hrabri i Nerealni iz Raške, poznati po svom kvalitetnom autorskom radu. Nakon njih, publika će imati priliku da čuje De Sad, jedan od najaktuelnijih mladih bendova iz Raške, a prvu večer zatvorit će Sigma s prijateljima.


Druga večer donosi podjednako interesantan program. Nastupit će Blues Halter, mladi i vrlo talentovani bend iz Raške, zatim kvartet Pere Rakića iz Kosovske Mitrovice, gdje će Pera, svjetski poznati gitarista, zajedno sa svojim učenicima Goranom Vučetićem i ostalima, prirediti nezaboravan koncert. Kao poseban muzički događaj, izdvojio bih zajednički nastup pijaniste Ivana Aleksijevića iz Big Benda RTS-a i Adema Mehmedovića, što će sigurno biti vrhunac večeri.

**Jedanaest puta ste okupljali mlade i afirmirane muzičare na festivalu “Dan zauvek.” Šta je suština ovog festivala i kako on doprinosi afirmaciji mladih talenata?**

Suština festivala “Dan zauvek” je da animiramo i podržimo mlade muzičare, da im damo vjetar u leđa. Festival nije stilski određen; otvoren je za sve muzičke autore, posebno mlade, koji žele da se izraze i pronađu svoj put na sceni. Naša misija je da ih usmjerimo, povežemo s iskusnijim muzičarima i pomognemo im da se što bolje plasiraju na muzičkoj sceni. Nakon festivala, planiramo organizovati redovne susrete mladih autora s iskusnim muzičarima, kako bismo im pomogli u daljem razvoju i umjetničkom napretku.

**Ovaj festival okuplja umjetnike iz više gradova. Kako je došlo do saradnje između Novog Pazara, Raške i Kosovske Mitrovice?**

Naša saradnja proizašla je iz dugogodišnjih prijateljstava i zajedničkog kulturnog djelovanja još od vremena kada je Novi Pazar bio jedan od najvećih kulturnih centara u bivšoj Jugoslaviji. Prijateljstva koja su se tada stvorila traju do danas, i kroz ovaj festival nastavljamo njegovati te veze. Kosovska Mitrovica oduvijek je bila važan kulturni i muzički centar na Balkanu, a naše prijateljstvo s umjetnicima iz Raške i Mitrovice prirodno je preraslo u ovu regionalnu priču koja spaja umjetnike iz nekoliko gradova.

**Novi Pazar je danas prepoznat kao centar kulture, s nekoliko velikih festivala. Kako se “Dan zauvek” uklapa u tu kulturnu scenu i kakva je vaša saradnja s ostalim festivalima?**

Novi Pazar već ima dva velika festivala, Evo na zdravlje, sada je dvadeseti Stari grad. Inače, imao sam čast da budem prvih 5-6 godina i predsjednik festivala i od prvog dana u organizaciji. Suština Starog grada bila je u startu da plasiramo autore iz Novog Pazara. Imali smostudio Šedi, našeg Ediba Mušovića. Onda smo imali Imrana, pa Enesa Ukića, pa smo imali kompozitore, aranžere, sve koje plasiramo s našeg prostora. Sada je otišlo u neku drugu priču, ali se vraća na staro, privatno s Aladinom to pričamo, da se vrati makar dijelom taj autorski dio, da možemo naš kvalitet iz ove naše čaršije i regiona plasirati dalje. A za Zeman, što da kažem, Zeman je, kao što kaže sam naziv njegov, World Music Festival, on stvarno jeste svjetski festival. Tako da imamo tu zajedničku misiju, znači da možemo preko svih ovih festivala, hvala Bogu Novi Pazar sad ima uslove izvanredne i apsolutno ljude koji su voljni da sve daju, da se to razvija u najboljem pravcu. Tako da uvezujemo,  skoro pričam s Mirzom ovo kad je bio Zeman, kažem daj Bože da se izrode neki  neki novi Mirze, Davudi, Ademi da odavde plasiramo, da se pojave i na Zemanu, koji je stvarno festival vrhunskog svjetskog nivoa.

**Gdje će se ove godine održati festival “Dan zauvek”?**

Festival će biti održan u koncertnoj dvorani, koja je idealan prostor za ovakve događaje. Iako još nismo u mogućnosti da koristimo baštu Doma omladine, nadamo se da ćemo u budućnosti imati priliku da organiziramo koncerte na otvorenom. Bitno je da se Festival održava, a koncertna dvorana pruža odlične uslove za izvođače i publiku. Ove godine smo pripremili izuzetno kvalitetan program, s izvođačima svih generacija, i sigurni smo da će publika uživati u svakom trenutku.

**Na kraju, kakvu poruku šaljete mladim muzičarima koji će nastupati na festivalu “Dan zauvek”?**

Ovaj Festival postoji upravo da bismo mladim muzičarima pružili podršku i vjetar u leđa. Naša misija je da im pomognemo da se razvijaju, da ih povežemo s iskusnijim kolegama i da im otvorimo vrata ka uspjehu. Novi Pazar je oduvijek bio plodno tlo za talente, i mi smo ovdje da im pomognemo da pronađu svoj put i ostvare svoje snove na muzičkoj sceni.

Galib G!cić

 

Podeli