DruštvoVesti

Novi toplotni talas uzrok povećanog broja pacijenata

Visoke temperature u Novom Pazaru uzrokovale su nagli porast broja pacijenata u Domu zdravlja. Kako bi se nosili s ekstremnim vrućinama, mnogi građani su prinuđeni da potraže pomoć lekara, što dodatno opterećuje zdravstvene radnike.

Vrućine koje su poslednjih dana zahvatile Novi Pazar dovode do sve većeg broja poseta domu zdravlja. Prema rečima lekara, najugroženiji su stariji ljudi, deca i osobe sa hroničnim bolestima. Povećan je broj pacijenata sa simptomima kao što su dehidracija, sunčanica i toplotni udar.

“Zdrave osobe su neoprezne, zadržavaju se dugo na suncu, bez zaštite i u terminu kada je jako toplo i kada sunce zrači jako. Onda dolazi do sunčanice. U nekim zatvorenim prostorima, kao što su kola, u pekarama, u fabrikama gde se koriste velike peći, može dođi do toplotnog udara. Što se tiče sunčanice, posle dugog boravka na suncu, građani se vrate kući i naglo im se stanje pogorša. Osećaju glavobalju, nesvesticu, imaju povećano znojenje, dehidrirani su, jedno opšte stanje jako lose a naročito pacijenti koji su gologlavi i duže im je teme glave izloženo suncu”, kazala je dr Mijailović.


Toplotni udar je mnogo teže stanje koje je opasno po život  i u takvim slučajevima potrebno je odmah pozvati hitnu pomoć.

“Obično pacijenti izgube svest i tu veoma brzo mora da se reaguje, da se uključi terapija. Dođe do kolapsa centra za termoregulaciju temperature u organizmu. Što znači da organizam na ovakvim temperaturama pokušava da se rashladi i onda sama ta krv se šalje na periferiju i automatski može da dođe do kolapsnog stanja. Ova stanja su veoma opsana i brzo mora da se reaguje i da se pacijentu što pre ukaže pomoć”, objašnjava za RTV Novi Pazar dr Mijailović.

Ona pozorava sve pacijente koji piju lekove za snižavanje krvnog pritiska, da uvek prvo izmere pritisak pa onda popiju lek.

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 90

“Kod ovakvih temperatura, krvni sudovi se jako šire i pritisak prirodno pada, i ukoliko se još popiju lekovi onda se pritisak dodatno snižava što dovodi do hipotenzije koje takođe mogu da budu opasne i da dovedu do nekih ishemijskih procesa u mozgu i do kolapsa.  Uvek je neophodno prvo izmeriti pritisak za pacijente koji piju jaku terapiju pa tek onda popiti. Ili se naravno, ako se to svakodnevno dešava, da pritisak pada, najbolje obratiti  lekaru kojiće korigovati terapiju”, objasnila je specijalista  opšte medicine i načelniza odeljenja za ZZO Nataša Mijailović.

Visoke temperature ne pogoduju nikom, doktorka Mijailović ističe da je obavezno unosti dovoljnu količinu vode.

“Organizam trpi ako ne unosite dovoljnu  količinu vode i onda se osećate loše. Ja znam da mnogi ne vole da piju vodu ili nemaju osjećaj da piju vodu , međutim svako treba da uzme flašu od dva litre  i da u toku dana pokuša to da popije. I odmah će se bolje osjećati. Takođe je važno da kad se izađe, ako već mora, ako mora da se izađe zbog obaveza, da se nose šeširi sa onim dužim obodom, naočare, lagana odeća svetlijih boja, znači da se uvek sa sobom nosi neka flašica vode. Što se istrane tiče, lagana istrana, znači nikako ne masna i začinjena jer to nije dobro nikad, ne samo kada su ovakve temperature. Znači moramo da pazimo. Voći i povrće svakako, sveže, kao i cedjeni sokovi, sve ono što vas neće mučiti kad jedete”, istakla je dr Mijailović.

Lekari su na oprezu i spremni da reaguju na sve veći broj pacijenata, ali i dalje pozivaju građane na oprez i odgovorno ponašanje tokom trajanja visokih temperatura.

Alma A.

 

Podeli