PoslednjeSvetVesti

Izraelski oficiri: Izraelska vojska daleko od pobjede u Gazi

U februaru je izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao da je “pobjeda na dohvat ruke”.

Izraelski oficiri: Izraelska vojska daleko od pobjede u Gazi

 

Približno 100 izraelskih oficira u pismu je navelo da je izraelska vojska još daleko od pobjede u Pojasu Gaze koja je na meti kontinuiranih izraelskih napada od 7. oktobra prošle godine, piše agencija Anadolija.

“Proteklih dana bili smo zaprepašteni ponovljenim izjavama visokih vojnih zvaničnika da je pobjeda na dohvat ruke i da je moguće preći u fazu preciznih racija. Mi, koji smo došli s terena, dobro znamo da je situacija još daleko od pobjede”, navodi se u pismu koje su oficiri potpisali i poslali načelniku Generalštaba Izraelske vojske Herziju Haleviju.

Oficiri su rekli da palestinske frakcije otpora i dalje imaju prekogranične sposobnosti poput bespilotnih letjelica, eksplozivnih dronova i minobacača.

“Pobjeda ne izgleda ovako”, poručili su izraelski oficiri.

U februaru je izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao za ABC News da je “pobjeda na dohvat ruke”.

Optužbe za genocid

Najmanje 10.000 izraelskih vojnika je ubijeno i ranjeno od izbijanja sukoba u Gazi 7. oktobra, objavili su izraelski mediji prošle sedmice.

Kršeći rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a, kojom se zahtijeva hitan prekid vatre, Izrael se suočio s međunarodnom osudom usred svoje kontinuirane ofanzive na Gazu od napada palestinskog pokreta Hamas 7. oktobra 2023. godine.

U izraelskim napadima od tada je ubijeno blizu 39.800 Palestinaca, uglavnom žena i djece, a povrijeđeno više od 92.000.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji mu je naredio da odmah obustavi svoju vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata prije nego što je napadnut 6. maja .

Izvor: Al Jazeera 

Screenshot photo: Al Jazeera,  (Reuters/ Ricardo Moraes)

D. M.

Podeli