DruštvoVesti

Upis za predškolce još uvek u toku

U obavezni pripremni predškolski program do sada je upisano oko 60 odsto od ukupnog broja budućih predškolaca. Iz Predškolske ustanove ”Mladost” apeluju na roditelje da na vreme upišu svoju decu u vrtiće ove ustanove, u kojima će mališani pohađati licencirani pripremno predškolski program. Upis se može obaviti i u upravi Predškolske ustanove ”Mladost” sve do 31. avgusta.

Konkurs za upis dece u Predškolsku ustanovu “Mladost” je završen i upisano je oko 260 dece u svim vrtićima. Što se tiče konkursa za upis predškolaca on još uvek traje tako da roditelji još uvek mogu podnositi dokumenta.

“Najveće interesovanje je bilo za vrtić “Mladost” i vrtić “Čarolija”, a u svim ostalim vrtićima još uvek ima slobodnih mesta. Što se tiče poludnevnog boravka za prijem dece u pripremno preškolski program, slobodnih mesta još uvek ima. Od ukupnog broja preškolaca u gradu, kod nas je do sada upisano negde oko 60 procenata dece. Deca se upisuju do kraja avgusta ali ima i onih roditelja koi dođu i u septembru da upišu svoje dete. I vodeći se činjenicom da svako dete ima pravo na obrazovanje, mi tu decu upisujemo. Program traje četiri sata, akreditovan je i besplatan je jedino kod nas”, kazala je pedagog i stručni saradnik vrtića “Mladost” Selma Hodžić.

Ona takođe navodi da će i ove godine kao i prethodnih, deca moći da pohađaju preškolski program, kako na srpskom, tako i na bosanskom jeziku.

Hodžić objašnjava da u okviru PU “Mladost” postoji i oko 30 grupa van sedišta i koje primaju manji broj dece.

“Ovom prilikom bi posetila roditelje, da će u osnovnoj školi Avdo Međedović, gde imamo uglavnom četiri ili pet grupa, upis početi 19. avgusta, da dođu i da upišu svoju decu. Tu su, na primer, samo grupe na bosanskom jeziku.

Prema rečima pedagogice Hodžić, u svim državnim vrtićima oko 40 procenata dece upisano je na bosanskom jeziku, a 60 % na srpskom.

Predškolsko pripremni program je zakonom propisan kao obavezan i sva deca koja imaju najmanje pet i po, a najviše šest i po godina treba da se upišu u predškolsko.

“Često se desi da roditelji nemaju informaciju da dete treba da pohađa taj program, naročito deca koja su rođena na primer januara ili februara meseca 2019. godine konkretno. I onda oni misle da deca još ne treba da pođu u predškolsko. Ponavljam deca rođena od 1. marta 2018 do 28. februara 2019. godine obavezna su da pohađaju pripremni predškolski program”, objasnila je Hodžić.

Od dokumentacije je potrebno, lično dostaviti izvod iz matične knjige rođenih za dete i potvrdu da je dete uredno vakcinsano. Kako ističe pedagog i stručni saradnik vrtića “Mladost” Selma Hodžić na vreme će se raspisati i javni  konkurs za upis dece u novootvorenom vrtiću “Naše dete” , gde će svi zainteresovani moći da upišu svoju decu tamo. Takođe je istakla i da će se konkurs  odnositi i na one vrtiće u kojima bude još slobodnih mesta.

Alma A.

 

Podeli