DruštvoPoslednjeSvetVestiZanimljivosti

Japan predstavio magnetnu levitaciju za automobile: Da li je ovo kraj svih motora i baterija?

Japan je na pragu revolucije u transportu, sa inovativnim sistemom magnetne levitacije koji bi mogao da eliminiše potrebu za motorima i baterijama u automobilima. Tim naučnika iz Quantum Machine Unit odeljenja na Okinava Institutu za Nauku i Tehnologiju (OIST) predstavio je stazu koja koristi magnetnu levitaciju za kretanje vozila, što bi moglo označiti kraj tradicionalnim izvorima energije u automobilima.

Ova tehnologija koristi energiju samo pri pokretanjustvarajući magnetno polje koje omogućava automobilima da lebde iznad staze bez trenja. Automobili napravljeni od dijamagnetskih materijala mogu se kretati na ovoj stazi bez upotrebe baterija ili motora, zahvaljujući snažnim magnetima koji stvaraju polje dovoljno jako da podigne vozilo nekoliko centimetara iznad površine, piše EcoNews.

 

Magnetna levitacija već je poznata kroz primenu u Maglev vozovima, ali OIST tim je uspeo da unapredi ovu tehnologiju tako da je potrebno napajanje samo pri inicijalnom pokretanju sistema. Korišćenjem grafitne paste i voska, naučnici su kreirali ploču sa magnetima koja omogućava stalnu levitaciju bez dodatne energije.

Iako tehnologija ima ogroman potencijal, postoje izazovi koje treba prevazići pre nego što postane komercijalno dostupna. Trenutni prototip je mali i potrebno je rešiti probleme poput smanjenja kinetičke energije na površini i prigušenja vrtloga kako bi se tehnologija mogla primeniti na većim skalama.

Ako se ovi izazovi prevaziđu, magnetna levitacija bi mogla potpuno promeniti način na koji se vozila kreću, čineći ih efikasnijim i eliminisajući potrebu za motorima i baterijama. Ovaj inovativni pristup ima potencijal da transformiše transportnu industriju i donese nove standarde u energetskoj efikasnosti.

(Telegraf.rs)

Foto: Shutterstock.com
D. M.

 

 

Podeli