DruštvoVesti

Škola plivanja na gradskom bazenu: Učenje, zabava i zdravlje za sve uzraste

Škola plivanja na gradskom bazenu pruža jedinstvenu priliku za sve uzraste da nauče plivati, usavrše svoju tehniku i uživaju u zdravim aktivnostima tokom leta. Škola je namenjena za neplivače ali i one koji žele da usavrše razne tehnike plivanja. Deca od svoje navršene pete godine mogu početi sa učenjem plivanja.

Škola plivanja na gradskom bazenu organizuje časove za decu i odrasle. Programi su prilagođeni različitim nivoima plivačkih veština, od početnika do naprednih plivača. Mnogo zadovoljnih polaznika može potvrditi pozitivan uticaj škole plivanja.

“Mnogo mi se sviđa na bazenu i škola plivanja je super. Trener nas je naučio mnoge stvari i nije bilo mnogo teško”, kazala je jedna od polaznica škole plivanja.

“Danas mi je deveti čas i imam polaganje. Veoma sam zadovoljna kako nas je trener Irfan za kratko vreme naučio mnogo stvari”, dodala je još jedna od mnogobrojnih polaznica ove škole.

Instruktori su visoko kvalifikovani i imaju dugogodišnje iskustvo u radu sa plivačima svih uzrasta. Njihov cilj je da svako dete i odrasla osoba postigne maksimum svojih mogućnosti na bezbedan i efikasan način.

“Svaki polaznik je posebna ličnost. Morate da se prilagodite tom uzrastu, jer to je svaka osoba za sebe. Mnogo je lepo raditi sa decom. Volim ovaj posao i radim ovo dugo, preko 20 godina, što sa takmičarima što sa polaznicima, ali ovo je poseban posao. Izazov je raditi sa neplivačima, jer tu je strah i morate da ga oslobodite, da mu priđete. Jednostavno morate da imate strpljenja”, kazao je trener i professor sporta i fizičkog vaspitanja Irfan Gračanin.

Časovi se održavaju  od 9 do 10 sati ujutru. Ali postoji i termin za one starije neplivače i on počinje od 8 do 9 satu ujutru. U zavisnosti od deteta kurs može trajati 5, 10 ili 20 dana.

“Imamo polaznika od četiri- pet godina, imamo i srednjoškolaca i studenata i starijih osoba. U našu školu mogu da dođu svi a prvenstveno oni koji ne znaju da plivaju. Stariji malo slabije dolaze, jer naša sredina je malo spečifična i uglavnom ih je sramota da zajedno sa decom uče da plivaju”, objašnjava za RTV Novi Pazar Gračanin.

Prvo što se radi sa polaznicima je oslobađanje od straha, a zatim se uče razne tehnike kako bi se naučilo ili usavršilo plivanje.

“Najbitnije je da dete koje ima straha oseti da ne može da potone. Mi obezbedimo decu kako bi se oslobodila i videla da to nije ništa i onda sve ide svojim tokom. Nastavljamo sa vežbama za disanje, pravilan položaj na void, rad ruku, rad nogu i na kraju dete polaže jednu od tehnika u dubokom delu bazena. Na kraju kursa svi koji savladaju tehnike dobijaju diplome”, rekao je Gračanin.

 

Plivanje je odlična fizička aktivnost koja poboljšava kardiovaskularno zdravlje, povećava snagu i fleksibilnost, i smanjuje stres. Takođe, plivanje je poznato kao aktivnost koja minimalno opterećuje zglobove, što ga čini idealnim za sve uzraste.

Ako želite da vaše dete nauči da pliva ili želite sami da unapredite svoje plivačke veštine, škola plivanja na gradskom bazenu je idealno mesto za vas.

A.A.

 

Podeli