DruštvoVesti

Regionalni inovacioni smart city centar od septembra zvanično počinje sa radom

U septembru će i zvanično početi sa radom Regionalni inovacioni smart city centar u Novom Pazaru. Izgradnja savremenog prostora je završena, sledi opremanje. Na više od  1.300 kvadrata mladi će raditi na razvoju inovacionih tehnologija u najbrže rastućoj industriji u svetu.

”Novi Pazar mora biti grad nauke i inovacija za šta ima izuzetne potencijale”, kazao je za RTV Novi Pazar koordinator Regionalnog inovacionog  smart city centra Šemsudin Plojović. Izgradnjom smart city centra ovaj grad korak je bliže Tehnološkom parku što je, objašnjava Plojović krajnji cilj.

Izgradnja je završena, unutrašnji radovi u završnoj su fazi, sledi opremanje. Početkom septembra biće ozvaničen i rad Regionalnog inovacionog smart city centra.

Mladi i kreativni ljudi, naročito oni iz oblasti IT industrije na ovaj način dobijaju adekvatan prostor. Ovo će će biti i objekat za startapove i unapređenje inovacionih tehologija i tehnološki razvoj. Njegovu izgradnju podržali su i finansiraju Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Grad Novi Pazar i EU.

Resorno ministarstvo podržalo je projekat sa 45 miliona, Grad Novi Pazar radove na ovom objektu finansira sa 51 milion dinara dok EU ulaže blizu 400.000 evra za opremanje, i to nisu konačna sredstva.

Podsetimo, kako je ranije rečeno, ovo je jedan od najznačajnijih projekata za Novi Pazar koji bi trebao da bude lokomotiva razvoja ne samo ovog grada već i okolnih opština.

Inače, Regionalni inovacioni start up centar duže od četiri godine radi u improvizovanim uslovima.

 

 

Senada Kalić

Podeli