Kultura

Damir Imamović otvara World Music Fest Zeman 2. avgusta

Sedmi World Music Fest Zeman stiže u Novi Pazar od 2. do 4. augusta 2024. godine, podržan od strane Ministarstva turizma i omladine Srbije, Grada Novog Pazara i Kulturnog centra Novi Pazar.

Festival će ugostiti mnoge talentovane izvođače, a jedna od večeri je Glas Zemana, gdje će devet finalista nastupiti pred publikom uživo, uz festivalski orkestar sastavljen od akademskih muzičara. Finalistima će biti osiguran smještaj, a najbolji će biti nagrađeni novčanim iznosima od 700 € za prvo mjesto, 500 € za drugo mjesto i 300 € za treće mjesto.

Festival će otvoriti Damir Imamović, majstor sevdaha iz Sarajeva koji je osvojio brojne međunarodne nagrade i nastupao širom sveta. Njegov najnoviji album, “The World and All That It Holds” (2023, Smithsonian Folkways), reflektuje teme romana Aleksandra Hemona kroz originalne kompozicije, sefardske pesme i ponovo zamišljene sevdah klasike.

Druge noći festivala ćemo slušati mladu španjolku Lauru Marín. Iako je rođena u Galiciji, vrlo mlada je počela preko interneta da sluša muziku bivše Jugoslavije i da uči naš jezik samostalno zbog čega je na društvenim mrežama stekla veliku popularnost. Njene dvije najveće ljubavi su muzika i jezici, zato je i naučila da svira gitaru, ukulele i klavir.

Balkan Zoo, na čelu sa basistom i kompozitorom Marijem Rašićem, promoviše balkansku muziku u modernim aranžmanima već 10 godina. Na novom albumu “Recycle”, predstavljaju tradicionalne romske pesme u progresivnom world music stilu, uz pomoć vrhunskih muzičara i pevačice Nine Ćorić. Projekat teži isticanju kulturnog bogatstva Roma i borbi protiv predrasuda, sa ciljem izgradnje mostova razumevanja i prijateljstva kroz muziku.

World Music Fest Zeman priprem bogat program za uživanje u različitim muzičkim izražajima. Vidimo se od 2. do 4. augusta na Žitnom trgu u Novom Pazaru!

Podeli