DruštvoVesti

Projektovanje brze saobraćajnice Kraljevo-Novi Pazar do 2026.

 Do 2026. biće završeno projektovanje brze saobraćajnice između Kraljeva i Novog Pazara u dužini od 84 kiliometara. Ovo je rekao danas ministar saobraćaja, infrastrukture i građevinarstva Goran Vesić i izjavio  da je do sada uloženo 94 miliona dinara u plato ispred manastira Žiča i pristupne saobraćajnice.

Ministar je, prilikom posete manstiru Žiča kod Kraljeva, naveo da će ta saobraćajnica početi kod petlje Adrani na Moravskom koridoru, te da će omogućiti da se od Kraljeva do Novog Pazara stigne za 20-25 minuta.

Prema njegovim rečima, kada bude završen Moravski koridor do manastira Žiča će se stizati za dva sata.

“Sada ćemo rekonstruisati most i uraditi kaldrmu do samog puta. Pored toga, uradićemo zaštitu od klizišta”,  naveo je Vesić.

Moravski koridor će, kako kaže, biti gotov krajem 2025. i početkom 2026. godine, a do kraja ove godine u saobraćaj će biti pušteno 30 kilometara tog koridora, čime će u saobraćaj biti uključeni Trstenik i Vrnjačka Banja.

Napomenuo je da se sa Evropskom unijom završilo projektovanje i rekonstrukcija pruge Stalać – Kraljevo – Rudnica sa odvojkom prema Novom Pazaru od Raške.

“To je novih deset kilometara. Sada pregovaramo o sredstvima za to, tako da ćemo krenuti u rekonstrukciju i modernizaciju te pruge”, dodao je Vesić.

Dodaje da se radi projekat rekonstrukcije pruge Kragujevac – Kraljevo i Kraljevo – Čačak – Požega, kao i 22 km obilaznice oko Kragujevca.

“Ta obilaznica izlazi na petlju Katrga, tako da se tu uključuje na Moravski koridor i odatle će postojati brza veza ka Kragujevcu, odnosno prema autoputu Beograd – Niš ” kazao je Vesić.

Kako kaže, obezbeđen je novac za most kod Maglića, ali se čeka saglasnost Republičkog zavoda za zaštitu spomenika, kako bi Kraljevo moglo da izda građevinsku dozvolu.

“Novac je obezbeđen i projekat je urađen kako bismo obezebedili ljudima da pešačko-biciklističkim mostom pređu ka Magliću i kako bismo oživeli još jedan od naših srednjovekovnih spomenika kulture, odnosno kako bi omogućili građanima i građankama da ga posete”, rekao je Vesić.

Foto: Predrag Mitić

Podeli