DruštvoVesti

Akcijaši posetili kulturno-istorijske  spomenike u Novom Pazaru

Akcijaši Omladinske radne akcije “Novi Pazar” su, pored aktivnosti koje su obavljali na pazarskoj plaži u Ribariću, posetili i kulturno-istorijske spomenike u Novom Pazaru.

Oni su utorak obišli Altuna-alem džamiju, Muzej “Ras”, Sebilj, Kulu motrilju i Bedem. U četvrtak su posetili Petrovu crkvu i manastire Đurđevi Stupovi i Sopoćani.

Da je Omladinska radna akcija “Novi Pazar” jedan od najboljih turističkih promotera grada Novog Pazara, dokazuju nam priče brigadira iz Makedonije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Turske i širom Srbije.

Oni ne kriju da su oduševljeni Novim pazarom, ljudima u njemu, hranom, gostoprimstvom i svi obećavaju povratak u Novi Pazar.

“Dolazim sa našom brigadom iz Breze. Dolazimo ovde kao gosti. U subot već idemo. Žao mi je što idemo, upoznali sam dosta prijatelja. Možemo reći i novu ljubav, pa nadam se sledeće godine da dođemo svi živi i zdravi, da se opet družimo”kazao je brigadier iz BIH Rijad Šabić.

“Omladina je super i apelovao bih na sve omladince iz Srbije da dođu i vide šta je život, šta je druženje, a prvi put se svi vide. Meni je ovo 12 radna akcija i uzeo sam odmor kako bih se pridružio ovohj u Novom Pazaru. Veoma mi je drago što sam došao ponovo”rekao je ra RTV Novi Pazar Čedo Ilijev brigadier iz Severne Makedonije.

“Od 2019. kad je počela pravna akcija Ribarići,  imao sam želju da dođem u Novi Pazar. I evo posle pet godina sam se našao u brigadi zajedno sa Makedoncima i Srbijancima koji su u delu Makedonske brigade”, objasnio je Nebijša Stanković – Espero iz Niša.

“Prvi put sam u Novom Pazaru. Jako mi se puno dojmio grad. Pre dobro je, predivni su ljudi, domaćini, lepo su nas dočekali. Lepo je sve i fantastično je organizirana radna akcija”, rekla je brigadirka iz Vukovara Svetlana Kruneš Grubanović.

“Dolazim iz Istambula iz opštine Pendik. Prvi put sam na Balkanu i u Novom Pazaru. Sve lepe stvari koje sam čula o ovom gradu i ljudima su tačne. Novi Pazar je prelep grad, predeli su nestvarni i sve one priče koje sam slušala od mojih nana sada sam ih i doživela. Ovde brzo zaspem i ujutru se budim naspavana, sve je prelepo, preporučit ću svima da posete Novi Pazar”, ispričala je brigadirka iz Turske Tuana Deniz Čelik.

“Stvaramo razna prijateljstva. Upoznajemo drage ljude.  Veoma sam zahvalna što je dosta veterana došlo na ovoj radnoj akciji, jer smo mnogo naučili od njih. Prvenstveno o tome kako treba da radimo na radnim akcijama i neke stvari iz opšte kulture, iz njihovog života, o tome šta je zapravo pravo prijateljstvo.

Njihovo prijateljstva traju već preko 45 godina i ja se nadam da i mi, omladinci koji se upoznajemo da će naša prijateljstvo ostat toliko dugo”, istakla je brigadirka iz Novog Pazara Hena Ćurkić.

Turistička organizacija Novog pazara potrudila se da akcijaše ora nakon redovnih aktivnosti nagradi obilaskom kulturnog nasledja.

“Mi smo imali priliku, ja i kolega Irfan Nurković, da u ova dva dana, njih oko 150, upoznamo sa istorijatom grada. Sa kulturno-istorijskim spomnicima, sa običajima. Imali smo priliku i da obiđemo i manastire i onu drugu priču iz osmanskog perioda. Bili smo u muzeju, upoznali smo ljude sa našom gastronomijom, šalili se, pevali smo zajedno i nadamo se da će do godine da bude ovo još masovnije okupljanje”, istakao je Valdin Hajdarpašić iz TO Novi Pazar.

Poseta kulturno-istorijskih spomenika za mnogi akcijaše bila je neverovatna, ali i mnogi od njih prvi put su posetili neki manastir ili crkvu.

“Imali smo posjećivanje pre neki dan islamske kulture džamija, danas smo posetili manastire i crkvu”, dodala je Ćurkić.

“Izuzetno sam počašćen što mi je omogućeno da dođem, da slušavam historiju nekog grada, nekih mjesta, nekih religijskih objekata”, istakao je Šabić.

“Mnogo znači da se vide ovakve freske, da se vidi ovakav stil izrade fresaka, crteža i normalno samo mesto na ovakvom, da kažem, brdu koje ima pred sobom čitav svet je nešto što znači mnogo za nas”, dodao je Stamenković.

“Ove manastire i crkve posjećujem prvi put, a inače sakralne objekte posjećujem i sve me interesira”, dodala je Kruneš Grubanović.

Akcijaši ORA nakon napornog dana i obilazaka vratili su se u svoje naselje gde ih očekuje dalje druženje. Sledećeg dana nastavit će sa redovnim aktivnostima na Pazarskoj plaži u Ribariću.

U subotu se završava ovogodišnja radna akcija koja je okupila preko 150 veterana i omladinaca iz cele bivše Jugoslavije, kao i iz Turske.

A.A.

 

Podeli