DruštvoVesti

Trudnoća i more

Putovanje tokom trudnoće, posebno odlazak na more, može predstavljati rizik kako za trudnicu tako i za  bebu, posebno ako je trudnoća rizična. 

Jedno od najčešćih pitanja kod žena koje su u drugom stanju jeste da li je letovanje u trudnoći bezbedno i preporučljivo. Mnoge trudnice priželjkuju zvuk talasa, mekani pesak pod nogama, uživanje u svim čarima koje leto donosi, iako nisu sasvim sigurne da li je letovanje u trudnoći pametna stvar.

“Svaka trudnica koja se odluči za odlazak na more treba da napravi planove, sastane se sa svojim lekarom i razgovara o svim rizicima. Treba da uradi sve potrebne preglede i tek nakon razgovora može preduzeti mere koje će učiniti to putovanje sigurnim i udobnim”, kazao je načelnik Ginekološko-akušerskog odeljenja Opšte bolnice Novi Pazar, doktor Avdulah Škrijelj.

Doktor Škrijelj naglašava da ukoliko se trudnica nalazi u opšte dobrom stanju letovanje može provesti bez problema. Tokom putovanja, ukoliko putuje kolima, treba praviti češće pauze i tako će izbeći mučnine i otoke. Ono što još savetuje jeste da se kao i svi  ne izlaže suncu u periodu od 10 do 17 sati.

“Pored ovih saveta, trudnice na moru treba obavezno da štite kožu nekim od preparata za sunčanje, da koriguju ishranu, piju više tečnosti, oblače laganu odeću koja neće sputavati kretanje niti pritiskati telo. Kada preduzmu sve te mere onda mogu da plivaju, šetaju, sunčaju se i najbitnije, uživaju maksimalno u trudnoći i odmoru”, dodaje doktor Škrijelj.

Biljana Veljović

 

Podeli