PoslednjeSvetVesti

Rashida Tlaib se suprotstavila Netanyahuu u Kongresu, noseći kefiju i natpis ‘ratni zločinac’

Nećemo se skrivati ni šutjeti dok ratni zločinac, optužen za genocid, drži govor pred Američkim kongresom, rekla je prva predstavnica palestinskog porijekla u Kongresu SAD-a.

 

Demokratska predstavnica Rashida Tlaib usprotivila se govoru izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u Američkom kongresu, smatrajući ga odgovornim za genocid u Pojasu Gaze.

Tokom Netanyahuovog govora Tlaib je nosila kefiju (palestinsku maramu) i palestinsku zastavu, podigavši crno-bijeli transparent na kojem piše “ratni zločinac” na jednoj strani i “kriv za genocid” na drugoj.

“Palestinci zaslužuju da žive i odrastaju i nećemo dozvoliti da izraelski premijer, opsjednut genocidom, izbriše naše postojanje. Hiljade Palestinaca su ubijene tokom ovog genocida, a ja ću ga svojim prisustvom podsjetiti da se nećemo skrivati ni šutjeti dok ratni zločinac, optužen za genocid, drži govor pred Američkim kongresom”, rekla je Tlaib.

Ona je u objavi na društvenoj mreži X napisala: “Netanyahu je ratni zločinac koji je počinio genocid nad palestinskim narodom i potpuno je sramotno da su ga lideri obje stranke (Republikanske i Demokratske) pozvali da održi govor pred Kongresom. On mora biti uhapšen i predat Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu.”

Prva predstavnica palestinskog porijekla u Kongresu

Rashida Tlaib je prva predstavnica palestinskog porijekla u Kongresu. Rođena je 1976. godine. Vodila je mnoge političke bitke u odbrani prava Palestinaca na njihovu zemlju i poznata je po svom čvrstom stavu i protivljenju bezuvjetnoj američkoj podršci Izraelu.

U novembru prošle godine Zastupnički dom Američkog kongresa odobrio je nacrt rezolucije kojom se osuđuje Tlaib zbog osude politike predsjednika Joea Bidena i Izraela u vezi s Gazom.

Od 7. oktobra prošle godine izraelska okupacijska vojska, uz apsolutnu američku podršku, vodi razorni rat u Pojasu Gaze i eskalira svoje napade na okupiranoj Zapadnoj obali, uključujući i Jerusalem.

Rat u Pojasu Gaze rezultirao je smrću i ranjavanjem više od 129.000 Palestinaca – većinom djece i žena – i nestankom više od 10.000 osoba, usred masovnog razaranja i gladi koja je odnijela živote desetina djece.

D. M.

IZVOR: AL JAZEERA
Podeli