Društvo

Kakav je profil korisnika opojnih droga u Novom Pazaru?

Kakav je profil korisnika opojnih droga u Novom Pazaru, na šta se sve odnosi, koje aspekte obuhvata i kako prepoznati korisnike, uživaoca psihoaktivnih supstanci, čitaoci će saznati, 29. jula, u 19:00h, na promociji u prostorijama Narodne biblioteke “Dositej Obradović” u Novom Pazaru.

Autor knjige, Sanjin Mašović, istražuje demografske, socioekonomske, antropološke, filozofske, medicinske, biološke, ali i religijske aspekte narkomanije, čime pruža sveobuhvatan uvid u ovu problematiku.

Povod za pisanje jedne ovakve literature, uz koju je autor nastojao koristiti dva stila pisanja kako bi bila pristupačna i stručnoj javnosti, ali i široj javnosti, je taj što narkomanija kao pošast društva uzima sve veći danak među mladima u Novom Pazaru.

Knjiga “Kakav je profil korisnika opojnih droga u Novom Pazaru” nudi detaljnu analizu faktora koji utiču na pojavu narkomanije.

„Uočeno je da mladi iz siromašnijih slojeva, često bez podrške porodice i sistema, postaju lak plen za dilere. Socioekonomska nestabilnost dodatno otežava njihovu borbu protiv zavisnosti,“ kaže Mašović.

Filozofski i religijski aspekt knjige otvara nova vrata u shvatanju narkomanije, prepričava autor:

„Religija, kao stub moralnog i društvenog ponašanja, može igrati ključnu ulogu u prevenciji i rehabilitaciji korisnika droga. Ova dimenzija, iako često zanemarena, pruža nadu i podršku osobama koje se bore sa zavisnošću.“

Autor knjige,  Sanjin Mašović, rođen 12. januara 1990. godine, oženjen je i otac dva sina. Završio je srednju školu u Julesburgu u Koloradu, SAD, 2008. godine, i gimnaziju društveno-jezičkog smjera u Novom Pazaru 2009. godine. Diplomirao je višestrukovnu školu ekonomije, zatim međunarodnu politiku i bezbjednost, a trenutno je apsolvent prava i svršenik master studija na Kriminalističko-Političkom univerzitetu.

Mašović radi u PU Novi Pazar već deset godina kao kriminalistički inspektor Odeljenja kriminalističke policije. Asistent je na univerzitetu već četiri godine, predsjednik Južnog dijela Srbije – policijskog sindikata, član upravnog odbora i koordinator za utvrđivanje materijalne odgovornosti u Upravi za ljudske resurse. Dobitnik je Chevening stipendije Vlade Britanije za specijalistički kurs na Crafield

Galib G!cić

 

Podeli