DruštvoKulturaVesti

Tribina u Muzeju Ras: Tradicija i ukusi u Bininom sahanu

Muzej “Ras” Novi Pazar organizuje izložbu tradicionalnih jela i tribinu “Tradicija i ukusi u Bininom sahanu”. Na tribini će pored Binase Ramović Hajrović i Midhata Hajrovića govoriti i književnica Šefka Begović Ličina i etnološkinja i moderatorka Semina Đerlek. Cilj tribine je očuvanje sandžake kulture i tradicije. Tribina i izložba biće otvorena u sredu, 24. jula sa početkom od 19: 30 časova.

Specijalni gost tribine “Tradicija i ukusi u Bininom Sahanu” je Binasa Ramović Hajrović i nje suprug Midhat Hajrović.

„Kako i  zašto je važno čuvati svoju kulturu? Zašto je važno sačuvati svoj identitet? Pitanja su koja će biti obrazložena na tribini. Ono što je  važno je  sačuvati se od asimilacije.  Oni će govoriri na trini i o tome kolioko je bitno, kada se nalaziš u tuđu Zemlju, sačuvati naša tradicionalna jela, našu kulturu i tradiciju“ istako je direktor Muzeja Ras Novi Pazar Elmir Habibović.

On dodaje i to da je Binasa Ramović Hajrović poznata autorka YouTube kanala gde promoviše tradicionalna jela. Sama ih priprema i pokazuje i čuva od zaborava. Takođe će se organizovati i izložba nekih tradicionalnih jela koje će spremiti baš Binasa, poznatija kao Bina, istako je Habibović.

A.A.

 

Podeli