SvetVesti

Trump ranjen u pucnjavi na izbornom skupu u Pennsylvaniji

Na snimcima se vidi krv na njegovom uhu, a zatim su viđeni i naoružani policajci na krovu blizu pozornice na kojoj je stajao Trump

Bivši američki predsjednik Donald Trump okrznut je metkom u napadu na predizbornom skupu u Butleru, objavio je Washington Post pozivajući se na okružnog tužitelja. Napadač i jedan od posjetitelja ubijeni su.

Bivši američki predsjednik Donald Trump dobro je i na sigurnom nakon što je u subotu navečer odjeknulo nekoliko pucnjeva na njegovom skupu u Pennsylvaniji.

“Tajna služba je provela zaštitne mjere i bivši predsjednik je na sigurnom”, službeno je objavljeno.

Pucnjevi su odjeknuli nedugo nakon što je Trump počeo govor na skupu na otvorenom u gradu Butleru.

Agenti su odmah oborili i polegli Trumpa ispod podija. CNN je objavio da je bivši predsjednik ozlijeđen, ali ne navodeći detalje. Na video snimci vidi se da Trump ima nešto krvi oko desnog uha i na desnoj strani lica.

Nakon nekoliko trenutaka ustao je, okružen agentima koji su ga ispratili od pozornice do automobila. Podigao je šaku u zrak u znak prkosa, a pristalice su mu klicale.

Trumpov glasnogovornik Steven Cheung je rekao da je bivši predsjednik „dobro“.

„Predsjednik Trump zahvaljuje organima red i hitnim službama na brzoj reakciji tokom ovog gnusnog čina. On je dobro i trenutno je na pregledu u lokalnoj medicinskoj ustanovi. Uskoro ćemo imati više detalja“, rekao je Cheung.

“Vidjeli smo mnogo ljudi kako se bacaju na tlo, izgledajući zbunjeno, čuo sam pucnjeve, zvučalo je kao nešto između petardi i malokalibarskog pištolja,” rekao je za AFP svjedok s lica mjesta John Yeykal.

Predsjednik Biden je obaviješten o situaciji, objavila je Bijela kuća.

Ovo je bio posljednji Trumpov predizborni skup uoči početka republikanske izborne konvencije u Milwaukeeju u ponedjeljak.

D. M.

Izvor: AL JAZEERA

Foto: AP Evan Vucci

Naslovna slika: AP Gene J Puskar

 

Podeli