DruštvoVesti

Dani polja stnih žita

Poljoprivredna stručna i savetodavna služba Novi Pazar od svog osnivanja, 2009.godine, organizuje “Dane polja strnih žita”. Svake godine menja se lokacija održavanja ovog događaja s obzirom da ova služba pokriva teritorije opština Tutin i Sjenica i Grada Novog Pazara. Ove, “Dani polja strnih žita” obeležavaju se u selu u Boroštica koje se nalazi na teritoriji Opštine Tutin, tačnije kod poljoprivrednog proizvođača Ibrahima Škrijelja koji je parcelu od preko dva hektara dao za ogledno polje.

Ove godine zasejano je polje pšenice, ječma i tritikale od više semenskih kuća. Ogledno polje od preko dva hektara površine na imanju Ibrahima Škrijelja iz Boroštice,  obišli su eminentni stručnjaci iz nekoliko republičkih instituta kao i stručnjaci iz Galenike fito farmacije koji se bave zaštitom sorti. Predstavnici novopazarske Stručne i savetodavne službe takođe su prisustvovali obilasku kako bi saznali koja sorta najbolje uspeva na nadmorskoj visini od 1200 metara.

“Kod domaćina Ibrahima Škrijelja smo u novembru mesecu postavili ovaj ogled strnih žita. To je nešto što je po metodologiji i obaveza Poljoprivredne stručne i savetodavne  slušbe da jednom godišnje radimo polje strnih žita i polje kukuruza. Danas su došli ovde i eminentni stručnujaci iz ove oblasti, a nakon žetve će se obaviti ispitivanja i tada će se videti koja to sorta može da se preporuči poljoprivrednim proizvođačima iz ovog kraja”, kazao je direktor PSSS Novi Pazar, Nihad Hasanović.

“Poljoprivredni proizvođači ovog kraja su zainteresovani za saradnju i zadovoljan sam kako funkcionišemo. Oni slušaju sve naše savete jer uspešno stočarstvo bez uspešnog ratarstva je teško ostvarivo. Nakon naših razgovora, saveta, ovakvih ogleda oni seju useve koji dobro uspevaju”, rekao je ispred Poljoprivredne stručne i savetodavne službe Smail Ejupović.

Doktor Željko Kaitović iz Instituta za kukuruz Zemun Polje došao je na “Dane strnih žita” i tom prilikom istakao da je veoma zadovoljan onim što je zatekao. “Ovde smo u prilici da se u ovim agroekološkim uslovim  uverimo u rodnost sorata iz Instituta za kukuruz Zemun polje. Ovde su naše sorte strnih žita, pšenice i tritikale. Verujte da sam se baš iznenadio da su se naše sorte strnih žita u ovim agroekološkim uslovima odlično prilagodile. Prisutni poljoprivredni proizvođači su takođe bili u prilici da se u isto to uvere da su naše sorte stnih žita prihvatljive da se gaje i na  ovim prostorima i sigurni smo da će opravdati očekivanja kada je u pitanju rodnost”, kazao je za Radio televiziju Novi Pazar doktor Željko Kaitović iz Instituta za kukurz Zemun Polje.

Ispred Instituta za povrtarstvo i ratarstvo iz Novog Sada, poseti oglednog polja prisustvovao je Miljan Gvozdenović koji je takođe istako da je zadovoljan zatečenim stanjem. “Čuo sam od ovdašnjih poljoprivrednih proizvođača da je godina bila povoljna, odnosno povoljnu zimu bez preteranog snega tako da su strna žita dala dosta dobre rezultate. Pravo stanje ćemo tek znati posle žetve i pole merenja i tada ćemo moći da kažemo koja je sorta bila najbolja i koju možemo preporučiti poljoprivrednim proizvođačima za buduću proizvodnju”, kazao je Gvozdenović.

Galenika Fito farma farmacija je uzela učešće u zaštiti ogleda Poljoprivredne stručne i savetodavne službe Novi Pazar i na zasejanoj oglednoj parceli je primenila zaštitu od korova, bolesti i štetočina. “Na osnovu sadašnjih vidljivih rezultata možemo slobodno da kažemo da će ogled biti dobar i svakako da očekujemo i narednih godina sa novopazarskom Poljoprivrednom stručnom i savetodavnom službom vezanu i za zaštitu njihovih ogleda i vezano za razmenu informacija i saveta”, kazao je ispred ovog Instituta Borko Ivanović.

Parcelu za ogledno polje površine od preko dva hektara ustupio je poljoprivredni proizvođač iz sela Boroštica Ibrahim Škrijelj koji kaže da je zadovoljan kako su sve posejane sorte rodile. “Ja sam i više nego zadovoljan ovogodišnjim rodom i rado ću preporučiti svim mojim komšijama i poljoprivrednim proizvođačima ovog kraja da seju ove vrsste pšenice, ječma i triketala. Zadovoljan sam i saradnjom sa svima iz Poljoprivredne stručne i savetodavne službe iz Novog Pazara i svaki dogovor sa njima je realizovan uspešno tako da ću bar ja, a nadam se i ostali proizvođači, postupati po njihovim stručnim savetima”, rekao je domaćin Ibrahim Škrijelj.

Kada bude završen ogled nakod žetve,  proizvođači će imati mogućnost da na samoj parceli na osnovu rezultata ogleda odaberu sortu koja odgovara njihovim potrebama.

Biljana Veljović

Podeli