RegionVesti

UN obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

Bh. ambasador u Ujedinjenim nacijama Zlatko Lagumdžija je objavio da je dvosedmičnom izložbom Memorijalnog centra Srebrenica u UN-ovom sjedištu u New Yorku počela primjena rezolucije kojom je utvrđen Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Osim toga, kako je najavio Lagumdžija, u sali Generalne skupštine UN-a, koja u maju ove godine i donijela spomenutu rezoluciju, prvi put će biti obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

“Taj dan će se obilježavati dok postoji UN – da se ne zaboravi, da se ne dogodi, nikome i nikada više”, poručio je Lagumdžija.

Spomenuta izložba, multimedijalnog karaktera, otvorena je 1. jula, a otvaranju su, osim Lagumdžije, prisustvovale zamjenica direktora Memorijalnog centra Srebrenica Amra Begić i predsjednica Udruženja “Majki Srebrenice” Munira Subašić. Lagumdžija je upravo Begić i Aziza Osmanovića, kustosa i glavnog istraživača izložbe, istakao kao ključnim osobama za samu izložbu.

“Danas prepoznajemo neprocjenjivu podršku Alice Wairimu Nderitu, UN-ovoj posebnoj savjetnici za prevenciju genocida, i Atulua Khareua, UN-ovog potpredsjednika, čija je pomoć bila ključna u snalaženju u složenostima multilateralne diplomatije”, izjavio je bh. ambasador u UN-u.

Izložba posvećena genocidu u Srebrenici stoji kao, kako su saopćili iz Misije Bosne i Hercegovine u UN u, svjedočanstvo otpornosti, sjećanja i zajedničke potrage za pravdom, odjekujući svečanu zakletvu: Nikada više, nikome, nigdje.

D. M.

Izvor: klix.ba

Podeli