PolitikaSvetVesti

Novi Iranski predsednik biće umereni Masud Pezeshkian

Pezeshkianov trijumf mogao bi promovirati pragmatičnu vanjsku politiku i ublažiti napetosti oko sada zastalih pregovora o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015.

Umjereni kandidat Masud Pezeshkian, koji je obećao otvoriti Iran svijetu i pružiti slobode za kojima žude njegovi ljudi, pobijedit će u drugom krugu predsjedničkih izbora u petak, rekao je iranski izvor Reutersu.

“Brojanje glasova je završilo i kandidati su obaviješteni o rezultatu. Pezeshkian je oko tri miliona glasova ispred svog tvrdokornog suparnika Saeeda Jalilija”, rekao je izvor koji je želio ostati neimenovana.

Ranije je Ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo da Pezeshkian vodi u utrci prema prvim rezultatima, dodajući da su prvi izvještaji pokazali da je odaziv bio znatno veći nego u prvom krugu, prenosi Hina.

Poraženi tvrdokorni predsjednički kandidat Jalili prihvatio je Pezeshkianovu pobjedu, rekavši da se mora poštovati svako koga izabere narod.

“Ne samo da ga se treba poštovati, već sada moramo upotrijebiti svu svoju snagu i pomoći mu da snažno krene naprijed”, rekao je državnoj televiziji.

Drugi krug je uslijedio nakon glasanja 28. juna sa historijski niskim odazivom, kada se više od 60 posto iranskih glasača suzdržalo od prijevremenih izbora za nasljednika Ebrahima Raisija, nakon njegove smrti u helikopterskoj nesreći.

Radi se o tijesnoj utrci između skromnog reformiste Pezeshkiana, jedinog umjerenog u grupi od četiri kandidata, i tvrdolinijaškog bivšeg nuklearnog pregovarača Jalilija, nepokolebljivog zagovornika produbljivanja veza s Rusijom i Kinom.

Videozapisi na društvenim mrežama prikazuju Pezeshkianove pristalice kako plešu na ulicama u nekoliko gradova i vozače koji trube kako bi pozdravili njegovu pobjedu.

Veći izgledi za liberalizaciju

Iako se očekuje da će izbori imati mali utjecaj na politiku Irana, predsjednik će biti blisko uključen u odabir nasljednika ajatolaha Ali Khameneija, 85-godišnjeg iranskog vrhovnog vođe koji odlučuje o najvažnijim državnim pitanjima.

Izbori se podudaraju s eskalacijom bliskoistočnih napetosti zbog rata između Izraela i iranskih saveznika Hamasa u Gazi i Hezbollaha u Libanu, kao i pojačanog pritiska Zapada na Iran zbog njegovog brzo napredujućeg programa obogaćivanja urana.

Ne očekuje se da će sljedeći predsjednik proizvesti bilo kakvu veliku promjenu politike u vezi s nuklearnim programom ili promjenu u podršci paravojnim grupama širom Bliskog istoka, ali on svakodnevno upravlja vladom i može utjecati na ton iranske vanjske i unutrašnje politike.

Analitičari kažu da bi pobjeda antizapadnog Jalilija signalizirala potencijalno još autoritarniju unutrašnju politiku i antagonističku vanjsku politiku.

Pezeshkianov trijumf mogao bi promovirati pragmatičnu vanjsku politiku, ublažiti napetosti oko sada zastalih pregovora s velikim silama o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. i poboljšati izglede za društvenu liberalizaciju i politički pluralizam.

izvor: AL JAZEERA

Podeli