DruštvoVesti

Obeležen 4. jul, Dan borca

Članovi Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata Novi Pazar i predstavnici Gradske uprave, obeležili su polaganjem venaca na spomenik palim partizanskim borcima, 4. jul, Dan borca. Prisutni  su istakli da je obeležavanje ovog dana veoma važno, kako bi se mlađe generacije podsećale ove važne istorijske događaje.

U prostorijama saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata Novi Pazar najprije je održan susret članova i potomaka palim borcima a potom su položeni venci i cveće na spomenike koji se nalaze u gradskom parku. Na ovaj način obeležena je godišnjica sednice održane u Beogradu 1941. na kojoj je doneta odluka o podizanju ustanka i oružane borbe protiv fašizma na nivou tadašnje zemlje.

“Spomen pred kojim danas stojimo i svi drugi spomenici širom naše nekadašnje Jugoslavije opominju da štitimo, čuvamo i branimo sve vrednosti, tekovine naše revolucije u našoj zemlji. Buduće generacije treba da znaju poštovati i obilaziti spomenike onih koji su dali svoje živote za sve nas. Ovo udruženje ima za cilj da očuva ideologiju antifašizma. Mi danas ovde polažemo vence herojima naše slobode. Naše udruženje će se uvek zalagati za bratstvo i jedinstvo. To je naša vizija budućnosti”, kazala je predsednica Udruženja boraca narodno oslobodilačkog rata Šadija Dazdarević.

U ime Gradske uprave cveće na spomenik palim borcima UBNOR-a položila je delegacija na čelu sa pomoćnikom gradonačelnika Markom Slavkovićem.

“Kada su ovakvi događaji u pitanju, Grad se trudi da izađe u susret i da obeležimo i ovaj dan. Drago mi je da još uvek gajimo tu antifašističku ideju, i smatram da naš narod i treba da se ponosi njom. Želim vam sve najbolje u budućnosti i da se uvek viđamo i obeležavamo sve datume vezane za naše heroje, ljude koji su dali živote da bi mi danas ovako živeli”, rekao je za RTV Novi Pazar pomoćnik gradonačelnika Marko Slavković.

Podsetimo, Dan borca, 4. jul je za državni praznik proglašen 26. aprila 1956. godine i proslavljao se u čitavoj zemlji do 2001. godine. Tokom obeležavanja Dana borca u Novom Pazaru ukazno je i na značaj 7. jula, datuma kada je podignut  ustanak protiv fašizma u Srbiji.

A.A.

 

Podeli