EkonomijaVesti

Vesić najavio naplatu putarine i na brzim saobraćajnicama

Ministar građevinarstva i saobraćaja Goran Vesić potvrdio je u intervjuu Kuriru da će se od naredne godine putarina naplaćivati, osim na auto-putevima, i na brzim saobraćajnicama, a za šlepere i na magistralnim putevima.

Dodao je da na ovim saobraćajnicama neće biti naplatnih rampi, te da će cena biti niža nego na auto-putevima.

„Na najvažnijim magistralnim putevima putarina će se naplaćivati za šlepere čije je osovinsko opterećenje preko sedam i po tona“, rekao je Vesić. Dodao je da će za naplatu putarina biti korišćen veoma uspešan sistem iz Mađarske i da je za to već potpisan ugovor.

Vesić je rekao i da se će u Srbiji do kraja 2026. biti izgrađeno 180 kilometara brzih saobraćajnica. Istakao i da je Ekspo događaj koji uvodi Srbiju u 21. vek i koji će promeniti lice zemlje. Naglasio je da je zbog visokih temperatura dao preporuku poslodavcima u oblasti građevinarstva da obavljanje poslova na otvorenom prilagode uslovima visokih temperatura.

„Građevinarstvo je sezonski posao i vreme kada mi najviše radimo je leto, što u vreme klimatskih promena i sve većih temperatura postaje problem“, rekao je Vesić. Dodao je da sa premijerom Milošem Vučevićem ima odličnu saradnju koja je uspostavljena još dok je Vučević bio na čelu Novog Sada, a kasnije i Ministarstva odbrane.

„Vučević je obrazovan, čovek i patriota, a istovremeno operativan, praktičan i okrenut ka rešavanju problema. Ima još jednu osobinu, retku u današnje vreme, ume da sluša lude“, rekao je Vesić.

Autor: Beta

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Foto: Shutterstock

Podeli