EkonomijaVesti

Uskoro pomoć za prvo dete od 500.000 dinara

Ministarka Milica Đurđević Stamenkovski najavila je da će uskoro doći do izmene Zakona o finansijskoj pomoći porodicama sa decom. Po tom zakonu će iznos za rođenje prvog deteta biti povećan na 500.000 dinara, a za drugo dete na 600.000 dinara.

Ona je dodala da je to značajan podstrek očevima i majkama, koji Srbiju postavlja na prvo mesto u regionu po takvim izdvajanjima.

Đurđević Stamenkovski je istakla i da je saradnja sa drugim ministarstvima sa kojima se delimično prepliću i teme i obaveze kojima se ona bavi – dobra – i da se sa Ministarstvom za rad već sprovodi zajednički projekat podrške mladim bračnim parovima za kupovinu prve nekretnine.

Ministarka je rekla i da smatra da bi vraćanje na sistem u prosveti koji je funkcionisao pre eksperimenata nakon 2000. godine smanjio vršnjačko, ali i generalno nasilje u školama.

„Tada su se škola i nastavnici više uvažavali i poštovali. Prosvetni radnici moraju sačuvati ugled i autoritet, jer je njima poveren zadatak da pripreme, obrazuju i nauče generacije koje dolaze“, istakla je Đurđević Stamenkovski.

Beta

Foto: Pixabay/ThorstenF

Podeli