RegionVestiZanimljivosti

TikTok, Meta i Google pozvani na regulaciju negiranja genocida u Srebrenici

Danas je na GlobalFact Samitu koji se održava u Sarajevu održana prezentacija Memorijalnog centra Srebrenica.

Pred predstavnicima Mete, Google, TikToka i brojnih relevantnih predstavnika ključnih društvenih platformi u svijetu, direktor Emir Suljagić je predstavio Srebrenica Genocide Awareness Social Media Pledge, čiji je cilj da društvene mreže preuzmu obaveznu kontrolu sadržaja i zaustavljanja negiranja genocida na društvenim mrežama.

“Prvo što tražimo je stroga moderacija sadržaja. Potrebno je implementirati rigorozne politike moderacije sadržaja kako bi se brzo identificirale i uklonile objave koje negiraju genocid u Srebrenici ili šire govor mržnje protiv bošnjačkih žrtava, u skladu s rezolucijom Generalne skupštine UN-a i presudama Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju. Zajedno možemo pokrenuti edukativne kampanje na ovim platformama kako bi se korisnici informirali o činjenicama genocida u Srebrenici, ističući važnost historijske tačnosti i posljedice negiranja”, poručio je Suljagić.

Cilj je poboljšati mehanizme za prijavu korisnika kako bi se olakšalo i ubrzalo prijavljivanje sadržaja koji negira genocid u Srebrenici ili cilja bošnjačke žrtve, osiguravajući brz pregled i djelovanje platformi. Memorijalni centar želi ohrabriti partnerstvo društvenih mreža sa historičarima, stručnjacima za genocid i grupama za zagovaranje žrtava kako bi se kreirale tačne i poštovane smjernice za sadržaj i pružila stručnost u procesu moderacije. Mreže bi preuzele obavezu objave izvještaja o transparentnosti koji detaljno opisuju mjere poduzete protiv negiranja genocida i govora mržnje, uključujući broj uklonjenih objava, suspendiranih računa i efikasnost implementiranih politika.

“Ovo danas je historijski korak i pokazatelj da je Bosna i Hercegovina kao država spremna da napravi korak više u borbi protiv govora mržnje na savremenim platformama. Hvala organizaciji “Zašto ne” i svima uključenim jer su nam dali priliku da upozorimo na ovo i predložimo svoj format kako ići dalje”, zaključio je Suljagić.

Izvor: (Vijesti.ba)

D. M.

 

Podeli