DruštvoVesti

Prikupljeno 67 jedinica krvi u akciji dobrovoljnog davanja krvi

U tradicionalnoj akciji dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Instituta za transfuziju i Crvenog krsta u Novom Pazaru prikupljeno je 67 jedinica krvi, od 70 zainteresovanih građana koliko je došlo na akciju. Takođe njih 27 je dodatno dalo i krv za matične ćelije.

Transfuzija krvi je jedna od najčešćih intervencija u toku bolničkog lečenja pacijenata i nema alternativu, pa osobe koje prilikom povrede ili tokom operacije izgube znatnu količinu krvi, moraju primiti adekvatnu nadoknadu u vidu transfuzije.

”Skoro sve krvne grupe su u deficitu. Krv bi trebalo dačeka pacijenta a ne pacijent krv. Jedna kesica može da spasi skoro tri života. Zahvalio bih se svima koji su danas dali krv. do 13:30 prikupljeno je 50 jedinica krvi. Ovo je dobar odziv s obzirom na to da je vreme odmora”, kazao je volonter Crvenog krsta Vasilije Čorbić.

Današnjoj akciji odazvali su se i pripadnici Policijske uprave Novog Pazara i Vatrogasci.

“Povodom obeležavanja dana Ministarstva unutrašnjih poslova i dana policije, policijski službenici policijske uprave u Novom Pazaru su zajedno sa kolegama iz sektora za vanredne situacije, tradicionalno se odazvali akciji dobrovoljnog davanja krvi.  Želimo da i na ovaj način pokažemo da smo uvek tu za naše sugrađane, posebno one kojima je pomoć najpotrebnija”, kazao je zamenik načelnika odeljenja policijske uprave Marko Majdak.

Podsetimo, davalac krvi može biti svaka zdrava osoba starosti između 18 i 65 godina kod koje se pregledom utvrdi da davanje krvi neće ugroziti njih, niti osobu kojoj bi se ta krv primenila.  Ova akcija specifična je i po tome što su se prikupljale i matične ćelije koje će biti donirane jednoj mladoj majci sa dvoje dece kojoj su matične ćelije veoma potrebne za izlečenje akutne leukemije.

 

A.A.

Podeli