Društvo

Muškarci čiste groblja, žene kuće, djeca se igraju s kurbanima i čekaju sutrašnji Bajram

Građani Novog Pazara užurbano vrše posljednje pripreme pred dolazak Kurban Bajrama. Domovi su već spremni i pripremljeni za blagdanske dane, a najviše posla u gradu ovih dana imaju aščike koje pripremaju i prodaju tradicionalne poslastice poput baklava i tulumbi, javlja RTVNP.

“Posla ima, sna zadnjih dana nema, jer je toliko porudžbina tulumbi i sukanih dudova, da je svaki minut dragocjen. Oko 2200 dinara koštaju tulumbe, bude oko 40 komada.”

Mlađi muškarci iz porodica subotu su posvetili posljednjem čišćenju mezarja svojih najbližih. “Gradska Čistoća” je prethodnih dana pokosila groblja, ali građani dodatno čiste kako bi mezarja za Bajram bila besprekorna.

“Ko čisti sam, ostane bar dva sata, a hiljadu-dvije dinara košta da radnici privatno očiste. Toplo je danas, to nas malo usporava, ali nam nije teško, tu su svi naši koji su preselili.”

Kroz grad se mogu čuti glasovi kurbana, jer Pazarci koji imaju kuće sa avlijama, dan ranije su nabavili kurbane kako bi se djeca igrala s ovcom i stekla naviku za buduće godine.

“Ovo je za djecu najsretniji dan, zauzeta su oko kurbana, ukrašavaju ga ružama, hrane travkama.”

Prodavnice su posebno diče raznovrsnim bombonima,  koje su među najprodavanijim artiklima pred Bajram.

“Bombone su ono što se najviše prodaje uoči Bajrama. Ljudi vole da kupe  za svoje ali i za djecu koja dolaze za Bajram. Čokoladne se najbolje prodaju,,

Bajram je vakat kada se porodica okuplja, a tradicija poštuje. Sutra ujutro, nakon Bajram namaza, muslimani će Bajram čestitati riječima “Bajram šerif mubarek olsun,” a na čestitku odgovarati sa “Allah raziolsun.”

G!cić

Podeli