DruštvoVesti

Muftija Dudić: “Neka među nama vlada sloga”

Povodom predstojećeg Kurban bajrama, predsednik Mešihata Islamske zajednice muftija dr Mevlud efendija Dudić uputio je čestitku svim vernicima islamske veroispovesti kako u Novom Pazaru, Sndžaku tako i širom sveta.

“Naša vjera nas uči da nismo sami na ovom svijetu, već da djelimo sudbinu sa ljudima različitih vjera, kultura i nacija. Naše su nam nade iste, a li su nam iste i nače muke. Zato nam je potrebno jedinstvo različitosti koje je moguće samo ako spojimo naša zajednička nadanja i ako se udružimo u borbi protiv zajedničkih muka. Nažalost, i ovaj Bajram dočekujemo gledajući kako su u Gazi i Palestini ostaju bez života, kako ljudi u Gazi i Palestini ostaju bez života porodica, vlastitih domova, imetka i svega onoga što je po Božijim i ljudskim zakonima sveto”, kazao je pored ostalog u Bajramskoj čestitki Dudić.

“Iako vladaju velike smutnje oko nas, neće nas spriječiti da Bajramom širom otvorimo, ne samo vrata naših kuća, nego i vrata naših srca svakom dobronamjernom čovjeku, da jačamo duh njegovanja dobrih međukomšijskih odnosa, duh prijateljstva i ljubavi. U danima Bajrama svoju radost uvjek smo djelili sa drugima. Ona je bila tako velika da je pretjecala preko naših avlijskih ograda i kapija. Poput svjetlosti se razlijevala na sve oko nas. Neka nam i ovaj Bajram zablista u svojoj punoj raskoši”, rekao je u čestitki muftija Mevlud efendija Dudić.

“Braćo i sestre, neka nam Kurban bajram vrati vjeru u bolji i sretniji život, neka među nama vlada sloga, neka nam zajedništvo u ljubavi i vjeri povrati samopouzdanje. Neka svako radi svoj posao savjesno im odgovorno. Neka shvatimo da je tajna uspjeha na ovom svijetu međusobno pomaganje u dobru.Sa tim mislima vam od srca želim sretan Bajram moleći dragog Allaha dželehanuhu za vaše zdravlje i uspjeh u životu i radu, da ga provedete u rahatluku, zdravlju i bereketu sa svojim najmilijima, sa svojim porodicama, prijateljima i komšijama. Posebno želim Bajram čestitati bolesnim a i nemoćnima dovom stvoritelju uzvišenom da im bude od pomoći. Bajram šerif mubarek olsun”, kaže se u čestitki muftije Dudića.

Muftija Dudić je između ostalog zahvalio Vladi Republike Srbije i predsedniku Aleksandru Vučiću na proglašenju drugog dana Kurban bajrama, ponedeljak 17.jun 2024. godine neradnim za sve Bošnjake u Srbiji.

Podeli