DruštvoVesti

Polemika obeležila današnje zasedanje u BNV

Vijećnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) usvojili su danas završni račun za prošlu godinu, tokom koje je ostvaren prihod veći od 47 miliona dinara,  imenovali članove i predsedništvo Bošnjačkog prosvetnog saveta, a najveću polemiku pokrenulo je pitanje dosadašnjih aktivnosti Vijeća na polju obrazovanja i nastave na bosanskom jeziku u opštinama Prijepolje i Priboj.

Mirzet Bojadžić, vijećnik liste “SDP Husein Memić” kazao da je finansijski izveštaj koji se odnosi na završni račun Vijeća za prošlu godinu  nejasan, te da ne sadrži potrebne podatke, a posebno se zadržao na stavku rashoda na zarade.

Dopunskoj tački na predlog vijećnika Elvina Banjice iz Prijepolja sa liste ’’SDP Husein Memić’’ vijećnici su posvetili najviše vremena, a bila je i predmet oštrih polemika među vijećnicima.

Banjica je zatražio informaciju o aktivnostima Bošnjačkog nacionalnogvijeća na prezentaciju obrazovanja na bosanskom jeziku u opštinama Prijepolje i Priboj i rezultatima tih aktivnosti.

On je kazao da je u tim opštinama nedovoljno interesovanje za nastavu na bosanskom jeziku i ocenio da Vijeće ne preduzima veće aktivnosti za realizaciju nastave na bosanskom jeziku, te da u nedovoljnoj meri animira i poziva roditelje.

Banjica je komentarisao i sastanak predstavnika Vijeća sa prosvetnim radnicima u Prijepolju na temu uvođenja kompletne nastave na bosanskom jeziku. Polemika koja je usledila imala je i širu tematiku.

Bošnjačko nacionalno vijeće danas je imenovalo predsednika i članove Bošnjačkog prosvetnog saveta. Njime će predsedavati univerzitetski profesor iz Novog Pazara Mustafa Fetić.

 

Senada Kalić

 

Podeli