Društvo

SDP zahvalio biračima, najavio borbu protiv izbornih nepravilnosti i posvećenost razvojnim projektima

Na konferenciji za novinare Sandžačke demokratske partije (SDP), Samir Lekić se zahvalio biračima iz Tutina i Sjenice koji su podržali ovu stranku na lokalnim izborima. Istakao je da je SDP vodio “iskrenu i fer kampanju,” fokusirajući se na politiku razvojnih projekata s ciljem unapređenja životnih uslova građana u ovim opštinama. On je naglasio da jedino SDP može sačuvati Tutin, Sjenicu i cijeli Pešter od daljeg propadanja.

Lekić je izrazio zadovoljstvo rezultatima u Tutinu, gdje je SDP osvojio tri puta više mandata nego na prethodnim izborima. Pohvalio je građane Tutina za prepoznavanje prave SDP politike koja se ne troši na sukobe s političkim oponentima, već radi na stvaranju “jedne atmosfere normalnosti.” Izrazio je nezadovoljstvo rezultatima u Sjenici, te istakao da su očekivali veći broj glasova. Smatra da je dug period političke nestabilnosti u Sjenici uticao na slabiji učinak njihovog odbora, koji se suočio s “veoma agresivnom kampanjom političkih protivnika.”

Lekić je govorio i o izbornim nepravilnostima i neregularnostima, istakao je da su u Tutinu i Sjenici bile evidentne kupovine glasova, pritisci i ucjene. Najavio je da će SDP izaći pred Narodnu skupštinu sa prijedlogom izmjena Krivičnog zakona kako bi se trgovina glasovima strožije kontrolisala i sankcionisala.

S press konferencije upućen je poziv svim političkim akterima u Sandžaku da podrže prijedlog izmjena krivičnog zakona kako bi se izborni proces učinio transparentnijim i poštenijim.

“SDP je otvoren za razgovor sa svim političkim opcijama, ali neće odustati od svojih ciljeva i vizije za Tutin i Sjenicu, bez obzira na to da li će biti dio vlasti u ovim opštinama ili ne,” izjavio je Lekić.

Poručio je da su izbori, bez obzira na neregularnosti, završeni i da je sada vrijeme za napredak i zajednički rad za boljitak građana.

G!cić

 

Podeli