DruštvoVesti

Otvorena Međunarodna konferencija „Savremeni problemi matematike, mehanike i informatike (CPMMI 2024)“

Na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru danas je otvorena Osma međunarodna konferencija pod nazivom „Savremeni problemi matematike, mehanike i informatike (CPMMI 2024)“, koja je okupila preko 60 učesnika iz zemlje i inostranstva: Slovenije, Austrije, Kuvajta, Turske, Rumunije, Uzbekistana, Kirgistana i Indije. Ovogodišnja konferencija održava se u čast eminentnog matematičara i prvog rektora DUNP-a prof. Dr Ćemala Dolićanina.

Na otvaranju konferencije rektor Državnog univerziteta prof. dr Zana Dolićanin  je  istakla da je glavni cilj ovog naučnog skupa da doprinese unapređenju matematike, mehanike i informatike, ali i jačanju naučno-istraživačkog rada na univerzitetu. Posebno je istakla zahvalnost na podršci u organizaciji konferencije, dobijenoj od Ministarstva prosvete i Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija. Prva međunarodna konferencija pod ovim  nazivom organizovana je pre 14 godina.

„Drago mi je da se ovogodišnja, osma  konferencija,  održava u čast njenog pokretača, eminentnog matematičara i  prvog rektora Državnog univerziteta u Novom Pazaru prof. dr Ćemala Dolićanina, preminulog prošle godine. On je ostvario ogroman doprinos na ovom Univerzitetu . njegov dopRinos je višeslojan, kao profesor, organizator i kao naučnik“ kazao je prof. dr Teodor Atanacković akademik SANU.

Na otvaranju skupa govorili su i pomoćnik ministra prosvete Aleksandar Jović i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

„ Konferencija ima značaj, ne samo za matematiku i njenu primenu. Ova konferencIja ima značaja zato što održava kontinuitet u naučno-istraživačkom radu. Vlada Republike Srbije, vezana za prosvetu će kao i ranije i u budućnosti podržavati razvoj ovog Univerziteta“, rekao je pomoćnik ministra prosvete Aleksandar Jović.

„Ova konferencija je jako bitna za razmenu iskustava kako studenata tako i svih koji su bili danas prisutni. Ovde se mogu steći nova znanja koja se mogu primeniti u našem gradu, s obzirom da izgrađujemo jedan regionalni inovacioni centar“, istakao je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

Učesnik ovogodišnje međunarodne konferencije je i Ekrem Savaş, rektor Univerziteta Uşak  iz Republike Turske.

“ Značaj matematičke konferencije je veliki i za društvo i za priliku da se mladi i stariji sastave i razmene svoja iskustva. Nadam se da će ova konferencija biti vrlo uspešna za dalji razvoj mladih ljudi”, rekao je rektor Univerziteta Uşak iz Republike Turske. prof. dr Ekrem Savaş,

Međunarodna matematička konferencija na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru završava se sutra.

 

 

A.A.

Podeli