DruštvoVesti

U Novom Pazaru uredno vodosnabdevanje

Vodosnabdevanje u Novom Pazaru je uredno u svim visinskim zonama i pored obilnih padavina u proteklim danima. Kako su istakli iz Javnog komunalnog preduzeća Vodovod i Kanalizacija voda je hemijski i bakterijološki ispravna za piće.

Zbog obilnih padavina prethodnih dana, brojna naselja su bila ugrožena usled izlivanja reka. Kišna kanalizacija usled tolike količine vode nije bila u mogućnosti da primi svu tu vodu, pa su ulice samim tim bile preplavljene.

„Tolike su padavine bile da kišna knalizacija nije mogla da primi svu tu vodu sa ulica. Koliki god da je obim cevi, jednostavno one ne mogu da prime toliku vodu. Do tih cevi sa ulica voda dolazi kroz slivnike ili eventualno tamo gde postoje slivničke rešetke. Ono što je važno je to, da posle tih padavina, u roku od pola sata, voda se svuda povukla sa ulica, što znači da je kišna kanalizacija funkcionalna. Mi smo zadnjih nekoliko godina poseban akcenat posvetili tome. Detaljno i temeljno čistimo šahte i kanalizacione mreže. Znamo gde su kritične tačke i te lokacije češće obilazimo i čistimo, ukoliko je potrebno. Tako da nije bilo dužeg zadržavanje vode na ulicama posle prestanka kiše“, kazao je direktor JKP “Vodovod i kanalizacija” Gradimir Nedeljković.

Nezapamćen grad i količina vode po metru kvadratnom nije uticala na dotok sirove vode na filterskom postrojenju, pa sam tim nije bilo ni prekida u vodosnabdevanju u svim naseljima.

„Što se tiče sirove vode,  ovog puta smo imali sreće. Apsolutno nismo imali nikakvu zamućenja. Koji je razlog, zaista ne bismo znali da kažemo, verovatno je uzrok toga što padavina ovakvog obima nije bilo na Peštreskoj visoravni, odakle nam stiže sirova voda, tako da je kvalitet sirove vode bio onaj uobičajeni, zadovoljavajući. Prerada vode je išla normalno. A što se tiče kvaliteta vode on je uvek na najvećem nivou ispravnosti“, dodao je Nedeljković.

On je istakao da do smanjenja kapaciteta proizvodnje čiste vode dolazi onda kada su padavine obilnije u predelu Pešterske visoravni, tada dolazi do velike zamućenosti sirove vode i tada je potrebno vreme da se takva voda očisti i ponovo distribuira građanima.

 

A.A.

Podeli