DruštvoVesti

Radi se punom parom, moderne saobraćajnice povezuju sandžačke opštine i pešterska sela

Novi magistralni put koji će povezati sela Rasno i Baćicu na Pešteri biće izgrađen po najsavremenijim standardima. Njegova širina biće šest metara, sa najnovijim sistemom za odvodnjavanje i kanalima. Na ovaj način biće izgrađena mreža puteva koja će povezati Sjenicu i Tutin, a pešterskom kraju omogućiti ubrzan razvoj. Ekipe novopazarskog preduzeća koje uveliko rade na izgradnji pešterskih puteva danas su obišli Rasim Ljajić, direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak i direktor preduzeća ”Novi Pazar put” Aleksandar Grbović.

Rasim Ljajić kazao je da je od 2019. do 2023. godine na području Novog Pazar, Sjenice i Tutina izgrađeno 199 kilometara državnih, odnosno regionalnih, i 136 kilometara lokalnih puteva. Oko 95 miliona evra ukupna je vrednost tih radova, ne računajući izgradnju mostova i sanaciju klizišta na području pomenute tri opštine, objašnjava Ljajić. To će, naglašava, dati novi impuls razvoju Pešteri,  i omogućiti bolje uslove za život.

”Nikada veće investicije u putnu infrastrukturu nije bilo  u poslednjih nekoliko decenija. Ovo je promena ukupne paradigme. Ovi putevi znače život za ove ljude. U toku je izgradnja puta koji će povezati Rasno i Baćicu, odnosno sjeničku i tutinsku opštinu i najkraći put od Sjenice do Novog Pazara će biti upravo ova trasa i ovo će predstavljati dodatni impuls za ljude koji su otišli da se vraćaju ovde, za ljude da ulažu ovde u privredu i poljoprivredu i nadam se da će ovo u narednom periodu predstavljati novi podstrek za rast ukupnog životnog standarda i povratak života na pešterskoj visoravni, jer su uslovi ovde pre desetak godina bili skoro nemogući. Ovo je poslednje što je predsednik Vučić obećao, sada se i to obećanje ispunjava, i  niko nije mogao da veruje kada smo ovde bili prvi put, a mnogi putni pravci su ovde izgrađeni i pre roka, tako će biti i sada, i ja se nadam da je ovo najveći, zasluženi poklon za žitelje cele pešterske visoravni” kaže Ljajić.

Situacija na Pešteri se drastično menja, kazao je Ljajić i dodao da je taj kraj u potpunosti oživeo, u najvećoj meri zahvaljujući dijaspori koja se vraća i ulaže.

”Preostaje nam da uradimo i put Cetanoviće- Rasno gde se još dodatno skraćuje veza između Sjenice i Novog Pazara, a to će predstavljati još jedan veliki korak u prvacu završetka kompeltne putne infrastrukture. Tu je i još nekoliko manjih, lokalnih puteva i onda će cela pešterska visoravan biti pokrivena novim asfaltiranim putevima” zaključio je Ljajić.

Da je veliki i važan posao u pitanju potvrdio je i direktor JP ”Putevi Srbije” Zoran Drobnjak.  On i Ljajić danas su obišli radove na izgradnji puteva na Pešterskoj visoravni.

Podsetio je da je u povezivanje Sjenice i Tutina, odnosno u putnu infratsrukturu, uloženo šest miliona evra i to nije konačan iznos, objašnjava Drobnjak.

”JP ‘Putevi Srbije’ dosta ulaže u ovaj kraj. Radimo projekat brze saobraćajnice od Kraljeva do Novog Pazara i ta deonica je duga 85 kilometara. Radimo od Čačka do Požege nakon čega ćemo nastaviti radove od Požege ka Dugoj Poljani. Vlada radi i na projektu obilaznice oko Novog Pazara u dužini od 12 kilometara i to je za ovaj grad izuzetno važan projekat” kaže Drobnjak.

Rok za završetak radova je kraj septembra, no iz novopazarskog  Preduzeća za puteve obećavaju i ranije.

”Sad je rok 30. avgust, kako smo dogovorili sa direktorom Drobnjakom. Naša firma nikada nije zakasnila sa rokom, a potrudićemo se da završimo i pre tog roka, odnosno krajem jula” kazao je direktor preduzeća ”Novi Pazar put” Aleksandar Grbović.

Ekipe novopazarskog preduzeća za puteve trenutno rade u selu Rasno koje će asfaltom  spojiti sa Baćicom u dužini od šest kilometara i 750 metara objašnjava šef gradilišta Semir Mujagić.

”Radi se magistralni put, državni u širini od šest metara. Investiciona vrednost radova je 283 miliona dinara bez pdv-a. Reč je o ozbiljnom poslu gde imamo 36.000 kubika iskopa i 26.000 nasipa. Radi se i novi sistem za odvodnjavanje i kanali. Ranije je ovaj put bio u izuzetno lošem stanju, gde nisu mogla dva manja putnička vozila da se mimoiđu, a sada će to biti drastično drugačije” objašnjava Mujagić.

Podsetimo, ovi važni projekti, koji za cilj imaju revitalizaciju i infrasturkturni razvoj na teritoriji sjeničke i tutinske opštine, obuhvataju rekonstrukciju putnog pravca Tutin – Mehov krš, izgradnju puta Tutin – Vuča prema granici sa Crnom Gorom, kao i asfaltiranje puta Baćica – Rasno u dužini od šest kilometara.

Investicije su dogovorene na sastanku početkom nedelje između predsednika SDP-a Srbije Rasima Ljajića, predsednika Srbije Aleksandra Vučića, direktora JP “Putevi Srbije” Zorana Drobnjaka i direktora preduzeća ”Novi Pazar put” Aleksandra Grbovića.

Ljajić je tom prilikom najavio da za tri godine na Pešteri neće biti neasfaltiranih puteva.

 

Senada Kalić

Podeli