EkonomijaVesti

Poranila priprema za grejnu sezonu

Usled trenutne situacije i visokih cena, poranila je i priprema za grejnu sezonu. Kupovina drva za ogrev u maju nikoga ne iznenađuje, pogotovo što je sada cena, razumno, niža. Kako izvor iz Smedereva navodi, metar drva u tom gradu iznosi oko 7.000 dinara. U cenu je uključen i prevoz, dok su drva pocepana, pa je vaše samo da ih unesete i spakujete. Inače, prošlogodišnje cene drva, na nekoliko stovarišta, u toku zime bile su poprilično raznovrsne. Tada je metar hrasta i bukve bio oko 9.000 dinara, dok je bagrem bio malo jeftiniji. Takođe, isečena i složena drva (u paletama) koštala su do 18.000 dinara.

“Ukoliko, s druge strane, insistirate na oblicama, onda metar takvih drva košta 12.000 dinara”, objasnio je tada izvor.

Zanimljivo je da se u Srbiji čak 40 posto domaćinstava greje pomoću čvrstog ogreva. Ipak, treba reći da grejanje umnogome zavisi od izolacije i stolarije u domu. Takođe, na stranici “Halo oglasi” možete videti da se cene drva za ogrev u Beogradu trenutno kreću od šest do osam hiljada dinara. Neka je u cenu uračunato i cepanje drva, kao i prevoz, a u pojedinim slučajevima ove usluge se doplaćuju.

“Na prodaju drva za ogrev u Beogradu i okolini. Cena po dogovoru. Imamo sledeće vrste drveta: bukva, grab, cer, hrast, bagrem. Na prodaju i suvi ugalj vreoci. Nalazimo se u Rušnju. Takodje prodajemo i drva na džakove i ljuske na džakove za potpalu. Prodajemo i bagremove stubove okrugle ili četvrtaste”, navodi se u jednom od oglasa.

Budući da je cena drva znatno manja tokom maja i juna, građani se često odlučuju da upravo sada obezbede svoj dom ogrevom i na taj način izbegnu papreno visoke cene tokom zime.

IZVOR: RINA.RS

IZVOR: KURIR TELEVIZIJA

(Telegraf Biznis/Mondo/A.V.)

Podeli