DruštvoVesti

“Mesec matematike”: Analiza kule motrilje kroz geomertijski pristup

Regionalni centar za stručno usavršavanje je povodom meseca Maja dana matematike organizovao seminar za decu srednjih škola iz Novog Pazara. Cilj je da se učenicima na zanimljiv način približi matematika probudi funkcionalno znanje.

Tradicionalno, Regionalni centar za stručno usavršavanje organizuje seminare i radionice posvećene mesecu matematike. Kako su istakli iz ovog centra, prethodnih godina su se predavanja na seminarima bazirala na poznate matematičare poput Arhimeda, Pitagore dok je ove godine program fokusiran na praktični deo.

“Ove godine smo za razliku od prethodnih godina stavili akcenat na praktičnu primenu matematike, i to na jedan interesantan način.  Kroz matematiku objasnićemo graditeljski poduhvati iz vremena kada je rađena Kula motrielja. Na koji način su to ljudi nekada radili, kao i na koji način su se određivale mere iz tog vremena, kada nije bilo računara i ostalih savremenih matematičkih metoda”, rekao je za RTV Novi Pazar rukovodilac iz Regionalnog centra za stručno usavršavanje Elvir Eminbegović.

 

“Tema današnjeg predavanja je: “Analiza Kule motrelje kroz geometrijske i funkcionalne pristupe. Poenta je da se probudi funkcionalno znanje kod učenika. Šta u stvari znači funkcionalno znanje? To znači da, učenik kada izađe sa časa iz škole, može da primeti neke objekte, modele i da odmah u glavi stvore sliku recimo: prizme, piramide ili drugih geometrijskih figura. Želja nam je da ono što nauče na času mogu odmah da primene u praksi”, objasnio je professor matematike Remzo Destović.

On je istakao i da je Maj mesec matematike program koji kroz razne manifestacije ima za cilj da probudi interesovanje đaka za matematikom i njenom primenom u svakodnevnom životu.

A.A.

 

Podeli