DruštvoVesti

Takmičenje iz hemije održano proteklog vikenda na DUNP

Proteklog vikenda na  Državnom univerzitetu u Novom Pazaru održano je Republičko takmičenje iz hemije. Na ovoj smotri znanja učestvovalo je preko 170 srednjoškolaca iz čitave Srbije, a najbolje rezultate postigli su đaci beogradskih gimnazija.

Na otvaranju ove svojevrsne smotre znanja učesnike su pozdravili rektor Državnog univerziteta profesor doktor Zana Dolićanin i predsednik Srpskog hemijskog društva Dušan Sladić. Ova dva dana proteklog vikenda najbolji hemičari Srbije nadmetali su se u poznavanju ove bazične nauke.

“Hemija mi je bila zanimljiva od trenutka kada sam je dobio u sedmom razredu iako sam u Specijalnom matematičkom odeljenju pa je akcenat stavljen više na matematiku i fiziku, ali ja sam u Istraživačkoj stanici “Petnica” se opredelio za hemiju da bih još malo istražio tu nauku”, kazao je učenik Valjevske gimnazije Aleksa Marković.

Učenica Gimnazije u Čačku, Nevena Luković za RTV Novi Pazar kazala je da je takmičenje bilo veoma teško i dodala da je to i očekivala.

Ovo je bila prilika  i da se održi osnivačka skupština  podružnice Srpskog hemijskog društva Novi Pazar.

“Podružnica će služiti za komunikaciju nastavnika i učenika sa jedne strane i sa Srpskim hemijskim društvom sa druge strane. Mi ćemo zapravo biti spona koja će omogućiti razmenu stručnih informacija i unapređenje kvaliteta nastave kao i uvođenje inovativnih oblika nastave”, kazao je predsednik Podružnice SHD Novi Pazar, docent doktor Izudin Redžepović.

“Čovečanstvo se danas suočava sa mnogim izazovima i u skoro sve te aktivnosti je uključena i hemija. Da li se radi o proizvodnji lekova, proizvodnji hrane, o novim izvorima energije, novim materijalima, zaštiti životne sredine, o sperčavanju efekata staklene bašte, odnosno klimatskih promena su sve izazovi čovečanstva na koje savremena hemija može da da odgovore”, rekao je predsednik Srpskog hemijskog društva, Dušan Sladić.

U izradi testa i eksperimentalnog dela takmičenja apsolutni pobednici su učenici Matematičke gimnazije u Beogradu: Miloš Verbić, Andrej Drobnjaković i Janko Popović. I učenik Gimnazije u Novom Pazaru Sergej Knežević je među najuspešnijima. On je osvojio drugo mesto.

U izradi testa i samostalnih istraživačkih radova najbolji su bili Gavrilo Mladenović iz “Treće beogradske gimnazije” i Bogdan Eger iz “ Osme beogradske gimnazije”.

Organizatori takmičenja su Ministarstvo prosvete i Srpsko hemijsko društvo.

Biljana Veljović

Podeli