EkonomijaVesti

Cijena nafte u svijetu blago porasla

Na londonskom tržištu cijena barela prošle sedmice je porasla gotovo jedan posto – na 83,98 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio dva posto – na 80,06 dolara. Od početka godine cijena nafte na londonskom tržištu porasla je oko osam, a na američkom tržištu više od devet posto .

Na svjetskim tržištima cijene nafte prošle sedmice su blago porasle jer se trgovci nadaju ubrzanju rasta kineskog i ostalih velikih svjetskih ekonomija, što bi podržalo potražnju za crnim zlatom.

Na londonskom tržištu cijena barela prošle sedmice je porasla gotovo jedan posto – na 83,98 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio dva posto – na 80,06 dolara, javlja Hina.

Cijene nafte u svijetu ponovno rastu

Blagi rast cijena uslijedio je nakon objave novih podataka, prema kojima bi se rast velikih svjetskih ekonomija mogao ubrzati, što bi osnažilo i rast potražnje za naftom.

Objavljeno je da je kineska industrijska proizvodnja u aprilu porasla gotovo sedam posto na godišnjem nivou, pri čemu je Kina najavila i nove mjere za stabilizaciju svog krizom pogođenog tržišta nekretnina.

Pad zaliha nafte i derivata u najvećim svjetskim ekonomijama, također, podržava optimizam u vezi s potražnjom.

Optimizam i u Kini, i u SAD-u

Uz sve to, zahvaljujući blagom popuštanju inflacije u SAD-u, trgovci se nadaju da bi najesen Američka centralna banka mogla početi smanjivati kamatne stope, što bi trebalo pozitivno utjecati na rast ekonomije. Osim toga, smanjenje kamata Feda moglo bi oslabiti dolar, zbog čega bi nafta bila pristupačnija za korisnike drugih valuta.

Premda se situacija na Bliskom istoku nije sasvim smirila, analitičari procjenjuju da je smanjen rizik od eskalacije sukoba, pa tamošnji događaji trenutno ne utječu previše na cijene nafte.

Osim toga, očekuje se da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici zadržati politiku smanjenja proizvodnje i u drugoj polovini godine, nakon 1. jula, ako potražnja ne ojača.

Uglavnom zbog geopolitičkih napetosti na Bliskom istoku, od početka godine cijena nafte na londonskom tržištu porasla je oko osam, a na američkom tržištu više od devet posto.

 

IZVOR: AGENCIJE

Podeli