EkonomijaVesti

Da li srebro može skinuti zlato sa trona? Cena ovog plemenitog metala najveća u poslednjih 10 godina – i nastavlja rasti

Trend rasta cene zlata na svetskim berzama prati i trend rasta cene srebra. Cena zlata na svetskom tržištu od početka godine povećana je za oko 15 odsto, a srebra oko 20 odsto. U proteklih 25 godina cena srebra stalno raste i za 25 godina porasla je za 575 odsto. Srebro je važna sirovina, jedan od najboljih provodnika, a koristi se u izradi solarnih panela, vetroturbina i komponenti za električna vozila.

Početkom ove godine ekonomisti su navodili da će upravo doći do ovoga do čega dolazi sada, odnosno do toga da je cena srebra nadmašila svoj desetogodišnji maksimum.

“Ukoliko pogledamo prethodnih 20-30 godina, trend rasta cene zlata prati trend rasta cene srebra. Kada raste cena zlata u tim nekim kriznim vremenima, srebro se može reći da je neki alternativni izvor za ulaganje i on prati takođe tu cenu zlata”, rekao je Nikola Ranković, viši savetnik u Centru za strateške analize, analitiku, planiranje i publikacije Privredne komore Srbije.

On kaže da kada je reč o metalima koji se kotiraju na svetskoj berzi, svakako da se svaka promena reflektuje i na proizvođače i na industriju u Srbiji, ali i navodi da ostvareni rast cena srebra na svetskom tržištu ne bi trebao imati značajan efekat na izvoz tog metala iz Srbije.

Izvoz srebra iz Srbije iz godine u godinu sve više opada tako da se, kako su pokazali podaci Republičkog zavoda za statistiku, od oko 9,4 miliona evra u 2020. godini sveo na oko 200.000 evra u 2023.

Zašto raste cena srebra?

Ranković kaže da je trenutna cena srebra između 28 i 30 dolara po toj unci, što je najveća vrednost u poslednjih 10 godina.

Do rasta cene srebra, dodaje on, dolazi zbog tri faktora, a prvi je situacija na geopolitičkom nivou.

“Postoje veliki rizici, kao što je rizik na Bliskom istoku, rat u Ukrajini. Taj politički faktor doprinosi toj nekoj neizvesnosti na globalnom tržištu”, rekao je Ranković.

 

Izvor: blic

Podeli