DruštvoVesti

Međunarodni ekonomski samit u Beogradu šansa za jačanje saradnje i razvoj Turske, Bugarske i Srbije

Šesti Međunarodni Balkanski ekonomski forum održan je juče u Beogradu. Okupio je značaj broj turskih, privrednika iz Bugarske i zemlje domaćina. Organizatoti udruženje privrednika u Turskoj RUMELISIAD, kažu da je ovo prilika za nove poslovne veze, saradnju i jačanje trgovinskih i ekonomskih veza na Balkanu. Samitu su prisustvovali i predstavnici Grada Novog Pazara kao i ovdašnji privrednici.

Učešće na jučerašnjem, šestom  Balkanskom ekonomskom samitu uzeo je veliki broj privrednika iz Turske, Bugarske i zemlje domaćina, Srbije.

Otvaranju su prisustvovali ministar trgovine u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović, ambasadori Republike Turske Hami Aksoj i Bugarske Petko Dojkov, predsednici i predstavnici privrednih udruženja ERIAD I BULTIŠ, Privredne komore Srbije, plovdivske regije, delegacija Grada Novog Pazara, Prijepolja i drugih.

Predsednik RUMELISIAD-a, jednog od najvećih udruženja privrednika iz Turske, ujedno i počasni konzul Republike Srbije u Bursi Zarif Alp kazao je da je Balkanski samit, čiji organizator je RUMELISIAD, doživeo veliku ekspanziju i rast. Izrazio je uverenje da će rezultirati još boljom saradnjom na svim poljima, naglasivši da Srbija i Turska imaju najbolje ekonomske odnose u istoriji odnosa dve zemlje.

 

”Vidimo da je upravo međunarodna trgovinska razmena između Srbije i Turske i ostalih balkanskih zemalja u poslednjih 20 godina znatno porasla. Prethodnih godina smo imali trgovinsku razmenu među našim državama u srazmeri oko dve milijarde eura. U narednom periodu planiramo da tu trgovinsku razmenu podignemo na mnogo viši nivo i dostignemo vrednost od pet milijardi evra. Danas smo ovde kako bismo ostvarili kontakte i pomogli privrednicima da se povežu. Verujemo da će koristiti razvoju naših država jer ukoliko jedna zemlja ima uspešne privrednike to znači da će njena ekonomija biti naprednija” kazao je Alp.

Učešće u organizaciji jučerašnjeg samita uzele su i organizacije ERIAD i BULTIŠ, iz turske regije Eskišehir, odnosno iz Bugarske.

Pomoć i podršku dala je Privredna komora Srbije ispred koje se prisutnima obratio Mihailo Vesović.

Ambasador Bugarske u Srbiji Petko Dojkov kazao je da su regionalna i ekonomska saradnja jedni od važnih stubova spoljne politike te zemlje i izrazio zadovoljstvo što velike bugarske kompanije već posluju u Srbiji.

”Srbija i Turska su važni ekonomski partneri za Bugarsku. Povezivanje privrednika iz naših triju zemalja je put koji trebamo trasirati kako bismo postigli ekonomski rast u svakoj od njih. Drago mi je da kao ambasador Bugarske u Srbiji primetim i svedočim konstatnom rastu trgovinske razmene između Srbije i Bugarske u proteklim godinama i ona sada iznosi dve milijarde evra. U februaru smo ustanovili biznis asocijaciju u Srbiji kako bi naši privrednici i kompanije još lakse poslovale u Srbiji” kazao je Dojkov.

Ambasador Republike Turske u Srbiji čestitao je zvaničnicima koji su doprineli organizaciji samita, a posebno predsedniku RUMELISIAD-a, počasnom konzulu Srbije u Bursi  Zarifu Alpu. Takođe i Privrednoj komori Srbije koja podržava ovaj događaj kao i ministru trgovine Tomislavu Momiroviću.

”Srbija se u poslednjih deset godina istakla kao značajan ekonomski akter na Balkanu. BDP po glavi stanovnika u Srbiji kontinuirano raste tokom poslednje decenije. Srbija je najprivlačnija zemlja u regionu za strane investicije i upravo zbog toga se u ovu zemlju slilo ukupno 65% direktnih stranih investicija u poslednjih deset godina. Pored toga inicijative poput Otvorenog Balkana imaju za cilj unapređenje ekonomske saradnje među zemljama u regionu. Iako nemamo zajedničke granice, Srbiju smatramo komšijskom zemljom i s obzirom da je Turska takođe balkanska zemlja pridajemo veliki značaj našim odnosima sa Srbijom. Bugarska je takođe naš sused koji se nalazi između Srbije i nas, i ja verujem da ove tri zemlje imaju značajan ekonomoski i trgovinski potencijal i da ćemo zajedno ostvariti važne poslove” poručio je Aksoj.

Ministar trgovine Tomislav Momirović kazao je da rgovinska razmena sa Turskom beleži kontinuirani rast te da je u prethodnoj godini ta zemlja bila 8. spoljnotrgovinski partner Srbije sa razmenom od 2,3 milijarde evra.

Učešće na ovakvim skupovima, izuzetna je prilika i šansa za privredu Novog Pazara i njen razvoj, kazao je za RTV Novi Pazar gradonačelnik Nihat Biševac koji je na Samitu predvodio delegaciju grada.

Balkanskom ekonomskom samitu prisutsvovala je i delegacija Opštine Prijepolje. Zamenik predsednika opštine Elvin Banjica podsetio je da ta sandžačka opština ima dugogodišnju saradnju sa Rumelisiadom iz Turske kojim predsedava Zarif Alp poreklom iz Prijepolja.

I za privrednike Novog Pazara i ovog kraja, učešće na jučerašnjem šestom ekonomskom Samitu od izuzetne je važnosti, ističe direktor Regionalne razvojne agencije Sandžaka- SEDA Samir Kačapor. Direktnim kontaktima sa privrednicima iz Turske, odnosno Bugarske otvara se mogućnost saradnje, objašanjava on.

Na samitu su održani paneli o potencijalnim ulaganjima u oblasti automobilske industrije, tekstila, poljoprivrede, turizma, solarne energije, zdravstva i transporta, a organizovani su I direktni razgovori I konsultacije privrednika.

 

 

Senada Kalić

 

Podeli