DruštvoVesti

U nedelju, 19. maja preventivni pregledi: Merenje krvnog pritiska, EKG, krvna slika i ultrazvuk abdomena

U nedelju, 19. maja u Opštoj bolnici i Domu zdravlja Novi Pazar u periodu od 8 do 17 časova obavljaće se preventivni pregledi – merenje krvnog pritiska, EKG, krvna slika i ultrazvuk abdomena.

Zainteresovani građani mogu na preventivni pregled doći bez zakazivanja. Cilj akcije besplatnih preventivnih pregleda je rana dijagnostika i promocija prevencije kao najefikasnijeg načina brige o sopstvenom zdravlju.

“Preventivni pregledi će se u nedelju organizovati u svim domovima zdravlja i opštim bolnicama u Republici Srbiji. Ministarstvo zdravlja nastavlja akciju preventivnih pregleda koji su se pokazali kao veoma kvalitetni i dobri jer pacijenti tog dana mogu da se jave bez zakazivanja i da obave preglede koji su za taj dan predviđeni. To je prilika da se preventivno mogu ustanoviti možda i neke bolesti koj,  ili za koje pacijenti nisu znali bez ikakvog zakazivanja i bez čekanja. Ovog puta ćemo raditi merenje krvnog pritiska, krvnu sliku, EKG i ultrazvuk stomaka. Dakle, pacijenti se prvo javlju u Dom zdravlja gde ih primaju lekari, pregledaju, odatle dolaze da urade ultrazvuk stomaka, oni koji imaju potrebe za tim. Nakon toga se javljaju internisti koji će tada biti u Domu zdravlja da ne bi pravili veliki krug do Internog odeljenja i nazad, jer su ove dve zgrade praktično jedna uz drugu da bi se put pacijenata smanjio. Dakle, kad završi ultrazvuk stomaka javlja se internisti koji obavlja preglede uz EKG, čita rezultate i postavlja diagnozu i određuje ako je potrebna neka terapija. Ako se kod nekog pacijenta ustanovi, ne daj Bože, neki ozbiljniji problem gde je potrebna neka ozbiljnija diagnostika to ćemo u toku sledeće nedelje mi završiti”, naveo je Mahmutović.

Podeli