DruštvoVesti

Održana završna obuka za pripadnike jedinice civilne zaštite

U Domu omladine u Novom Pazaru danas je održana obuka jedinice civilne zaštite pod nazivom ”Prva pomoć i zaštita”. Reč je o završnoj aktivnosti obuke koja je trajala od novembra. 62 pripadnika jedinice civilne zaštite prisustvovalo je današnjem predavanju i obuci iz oblasti pružanja prve pomoći koju su održali lekari novopazarske Hitne službe.

Grad Novi Pazar formirao je pre dve godine jedinicu za civilnu zaštitu koja će ukoliko bude potrebe pružiti neodložnu pomoć posle vatrogasaca i Hitne službe. Današnja obuka od velikog je značaja za sve pripadneke jedinice civilne zaštite.

“Ove obuke su jako bitne za pripadnike civilne zaštite, jer se na ovim obukama stiču nova znanja, tehnike i veštine koje ćemo, nadam se, primenjivati u zavisnosti od potrebe”, kazao je za RTV Novi Pazar komandant jedinice civilne zaštite Admir Rizvanović.

Prvi deo obuke sproveo je trening centar Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije. Sa ovom obukom cela jedinica će biti osposobljenja za potrebnu pomoć.

“Današnju obuku vrše lekari Doma zdravlja koji će pripadnicima civilne zaštite pojasniti pravila prve pomoći. Ovom obukom jedinica civilne zaštite zajedno sa prvom obukom biće osposobljena za pomoć u vanrednim situacijama ili vremenskim nepogodama”, istakao je rukovodilac odeljenja za vanredne situacije Ismail Dupljak.

Načelnica Hitne službe primarijus dr Elvira Lukač Radonjčić naglasila je koliko je ova obuka bitna za sve pripadnike civilne zaštite kako bi pružili prvu neodložnu pomoć našim sugrađanima.

“Mi smo danas objasnili elementarne stvari vezane za elementarne nepogode, požare, poplave i svi koji su danas prisustvovali imali su priliku da čuju i vežbaju sa našim stručnim timovima. Pokazali smo pravilno davanje prve pomoći, imobilizaciju, izvlačenje unesrećenog iz raznih situacija, i na taj način omogućili da na najbolji i najefikasniji način pomognu našim sugrađanima kome je pomoć potrebna”, rekla je Lukač Radonjčić.

Rukovodilac odeljenja za vanredne situacije Ismail Dupljak ističe da ova jedinica civilne zaštite ima dva odseka. Odsek jedinice za opšte namene i odsek jedinice za uzbunjivanje.

A.A.

 

Podeli