PolitikaSvet

Srbija uputila humanitarnu pomoć stanovnicima gaze. Prvi avion kreće danas

Vlada Srbije usvojila je danas zaključak kojim se državi Palestini upućuje humanitarna pomoć u robi, kao vid pomoći ugroženom stanovništvu usled kritične humanitarne situacije u Pojasu Gaze. Humanitarna pomoć daje se u hrani, vodi, medicinskoj opremi, kao i šatorima za smeštaj porodica. Ukupna vrednost robe je blizu tri miliona evra, a u težini od blizu 900 tona, saopštila je Vlada Srbije.

Srbija uputila humanitarnu pomoć stanovnicima Gaze, prvi avion kreće danas

Vlada Srbije usvojila je danas zaključak kojim se državi Palestini upućuje humanitarna pomoć u robi, kao vid pomoć ugroženom stanovništvu usled kritične humanitarne situacije u Pojasu Gaze.

Humanitarna pomoć daje se u hrani, vodi, medicinskoj opremi, kao i šatorima za smeštaj porodica,  ukupna vrednost robe je blizu tri miliona evra, a u težini od blizu 900 tona, saopštila je Vlada Srbije.

S obzirom na urgentnost situacije i opredeljenost Srbije da se pomogne palestinskom stanoviništvu, pomoć se šalje u dva avionska leta, od kojih prvi avion leti danas, dok se drugi upućuje sutra.

Ceneći značaj humanitarne pomoći današnji avion sa robom, prema informacijama Ministarstva spoljnih poslova, dočekaće ambasador Srbije u Egiptu.

Iz Vlade napominju da niko ne može da proceni period u kojem će pomoć Srbije stići do stanovnika Gaze imajući u vidu složenost situacije.

„Ostatak humanitarne pomoći prevoziće se brodskim putem u više navrata. Plan je da, kada pomoć stigne u Egipat, bude preuzeta od strane Crvenog polumeseca Egipta i dalje kamionima prevezena u Pojas Gaze. To sve govori o složenosti procedure za vršenje isporuke humanitarne pomoći, kao i o neophodnosti iste”, saopštila je Vlada Srbije.

Vlada se istim zaključkom saglasila i sa predlogom Ministarstva spoljnih poslova da se Vlada Republike Srbije odazove pozivu specijalizovane agencije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) za pružanje finansijske podrške Programu za hitnu pomoć Gazi, uplatom sredstava u iznosu od 10.000 evra, prenosi Tanjug.

 

 

Podeli