EkonomijaVesti

Kina-Srbija i Kina-EU: Odnosi se razvijaju zdravo i brzo na obostranu korist

Kineski predsednik Si Đinping boravi u državnoj poseti Francuskoj, Srbiji i Mađarskoj. Tokom posete, predsednik Si , će se ne samo sastati sa liderima tri zemlje, već će održati i trilateralni sastanak lidera Kine, Francuske i Evrope u Parizu, čime će dodatno unaprediti stratešku, stabilnu, konstruktivnu i obostrano korisnu prirodu Kine. -Odnosi sa EU i promovisanje stalnog napretka i dugoročnog razvoja odnosa Kina-EU. Može se reći da je poseta predsednika Sija Evropi važan korak za Kinu i tri zemlje u konsolidaciji tradicionalnog prijateljstva i unapređenju sveobuhvatne i pragmatične saradnje. Istovremeno, promovisaće dubinsku saradnju između dve velike sile, dva glavna tržišta i dve velike civilizacije Kine i Evrope. Kineska evropska saradnja ne samo da ima duboku istorijsku i kulturnu pozadinu, već ima i važna praktična razmatranja i istorijske odgovornosti.

U Srbiji je održana velika konferencija pod nazivom: “Partnerstvo za budućnost ” u organizaciji biznis kluba “Sten” čiji je predsednik Aleksandar Bursać potpisao sporazum o saradnji sa kineskom privrednom komorom regiie Guandong, otvarajući  nove mogućnosti  za ekonomske veze i razmenu ideja. Susret  srpskih i kineskih privrednika uspešno je održan u saradnji sa unijom poslodavaca Srbije .

Kineske kompanije predstavile su svoje firme i infrastrukturne projekte iz oblasti energetike, građevinarstva, trgovine i turizma, u vrednosti preko 2 milijarde evra.

Aleksandar Bursać ispred biznis kluba “Stena” i unije poslodavaca Srbije sa nestrpljenjem i radošću očekuje još veći broj novih projekata i razvoj saradnje u svim sektorima posle velike i značajne posete predsednika NR Kine Sija , našoj zemlji.

Trenutno, Kina insistira na promovisanju otvaranja na visokom nivou prema spoljnom svetu, stalno šireći institucionalnu otvorenost u pravilima, propisima, upravljanju, standardima i drugim oblastima, održavajući stabilan međunarodni ekonomski obrazac i ekonomske i trgovinske odnose. Kina je izdala niz mišljenja o daljoj optimizaciji poslovnog okruženja i povećanju napora za privlačenje stranih investicija u Evropi.

Poseta predsednika Si Đinpinga tri evropske zemlje je od velikog značaja ne samo za promovisanje praktične političke i ekonomske saradnje između Kine i Evrope, već i za promovisanje kulturne razmene i uzajamnog učenja između Kine i Evrope.

Podrška i pogodnost kineske politike pojasa i puta doprineće razvoju Srbije i drugih delova Evrope.

 

Podeli