DruštvoVesti

Prvi maj – Međunarodni praznik rada

Širom sveta danas se obeležava 1. maj – Međunarodni praznik rada, u znak sećanja na 1. maj 1886. godine, kada su radnici u Čikagu štrajkom i protestima počeli da se bore za osmočasovno radno vreme.

Na prvom kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno je da se naredne godine održi velika manifestacija kojom će biti proslavljen 1. maj, u znak sećanja na proteste u Čikagu i kao oblik borbe za radnička prava.

Na drugom kongresu Radničke internacionale je odlučeno da se od 1890. godine, 1. maja širom sveta održavaju manifestacije, demonstracije i štrajkovi.

U Srbiji je obeležavanje Praznika rada bilo zabranjivano, čemu su se radnici suprotstavljali protestnim šetnjama, bojkotom rada i zborovima, a potom je 1945. godine 1.maj proglašen državnim praznikom.

Obeležavanje Praznika rada u Srbiji je počelo 1893. godine, kada su se radnici okupili u “Radničkoj kasini” u Makedonskoj ulici, noseći crvene trake na kojima je pisalo “Proleteri svih zemalja ujedinite se!”

U Srbiji i regionu ustalio se običaj da se 1. maja u zoru izlazi na prvomajski uranak.

Na Drugom kongresu, održanom u Briselu od 3. do 7. avgusta 1891. godine, 1. maj je i formalno proglašen za Međunarodni praznik rada.

Izvori: Tanjug, Blic

Podeli