Društvo

Mostarski univerzitet Džemal Bijedić predstavio obrazovne programe u Novom Pazaru

U sklopu posjete bh. delegacije, u Kulturnom centru Novi Pazar održana je prezentacija obrazovnih programa Univerziteta “Džemal Bijedić” iz Mostara. Programu su prisustvovali ministar obrazovanja Hercegovačko-neretvanskog kantona-Adnan Velagić, gradonačelnik Novog Pazara-Nihat Biševac, kao i direktori novopazarskih srednjih škola.

Rektorka Univerziteta, prof. dr. Alena Huseinbegović, tokom prezentacije istakla je važnost unapređenja obrazovnih programa i međusobne saradnje ustanova u regiji, te pozvala novopazarske studente da svoje akademsko zvanje steknu u Mostaru.

,, Ovo je Univerzitet koji postoji skoro pola vijeka, studentima nudemo izvrsne programe i najbolje uslove ,, istakla je Huseinbegović.

Ohrabrujemo mlade da razmišljaju globalno i iskoriste prilike koje im se pružaju za studiranje u uglednim institucijama kao što je Univerzitet ‘Džemal Bijedić'”, izjavio je ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona Adnan Velagić.

Ovakve prezentacije su izuzetno korisne jer otvaraju vrata budućim studentima da postignu akademsku izvrsnost i profesionalni uspjeh. Studentima nudimo savremen kampus, gdje su uslovi za smještaj i studiranje izuzetni,,  istakao je Velagić.

Član Gradskog vijeća Denisa Curić,  zadovoljana  rezultatima prezentacije, ističe značaj akademske saradnje.

“Novi Pazar je grad talentovanih mladih ljudi koji su svoje znanje potvrdili osvajanjem nagrada na najvećim državnim i regionalnim takmičenjima. Zahvaljujući sastancima koje su danas krunisali ovom prezentacijom, budući studenti sada imaju priliku steći akademsko zvanje i u Mostaru. Ovo je važan korak za budućnost naše omladine i njihov profesionalni razvoj,, smarta Curić.

Ovo je sjajna prilika da studenti  prošire svoje obrazovnje. Ohrabrujemo ih da razmotre opcije za studiranje izvan Novog Pazara- stav je direktora novopazarskih srednjih škola.

“Danas smo dobili uvid u mogućnosti koje se pružaju našim učenicima, što je izuzetno vredno. Do sada su visoke rezultate, kao studenti, postizali školujući se u Sarajevu, Beogradu, Istanbulu, Grazu, a sada im svoje programe nudi i grad na Neretvi, izjavila je za Rtv Novi Pazar direktorka Gimnaze, Dženana Raždaginjac.

Prezentaciji Univerziteta prethodio je sastanak bh. delegacije sa gradonačelnikom Novog Pazara, Nihatom Biševcem na kojem su razmatrane mogućnosti saradnje u svim oblastima.

Podsjećamo, Bosnjački institut za nauku, kulturu i umjetnost ranije je potpisao protokol o saradnji sa Univerzitetom “Džemal Bijedić” iz Mostara, koji predvidja da studenti iz Sandžaka da studiraju pod istim uslovima kao i bh studenti.

Galib G!cić

Podeli